ПРОФ. ДР ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ НА ПРЕДАВАЊУ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „РАЗВОЈ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА У ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ“

Клуб професора емеритуса Универзитета у Новом Саду, у сарадњи са Ректоратом Универзитета, организoвао је предавање Magic with Oils – A personal journey еминентног госта, проф. др Зорана Петровића, професора емеритуса Универзитета у Питсбургу.

Предавање је остварено у оквиру активности пројекта „Развој студијских програма у високом образовању“, чију реализацију је подржао Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

У свом обраћању, проф. емеритус др Радмила Маринковић Недучин, председавајућа Председништва Клуба професора емеритуса изразила је захвалност на подршци Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност.

,,Када математичари, како је размишљао Питагора, повезују астрономију, аритметику, геометрију и музику, то чине управо због хармоније. Данашњи почетак кроз музику говори колико нам недостаје хармонија“, запазио је секретар Милошевић и додао: ,,Ако хоћемо да будемо озбиљни у науци, да се духовно осећамо комотним на том полигону стваралаштва, онда нам припадност генерацији не значи ништа. Не постоје стари и млади, не постоје пензионери; постоје само они који су креатори и они који су креатуре. Ко се определио да буде креатор, то остаје читав живот.“

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић нагласио је:  ,,Имамо потребу да се нађемо на оваквом месту зато што нам треба та ,,копча“ прошлог времена и наших надања у будућем времену. Људи који су обележели свој животни век стваралаштвом могу се звати разним именима – ствараоци, уметници, емеритуси; они су заиста најактивнији део наше заједнице и они ће увек имату подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, чиме ћемо показати да нам је стало до оног који ствара и који провоцира научну заједницу света.“

Др Зоран Петровић је професор емеритус Универзитета у Питсбургу (Pittsburg State University), директор Центра за истраживање полимера Канзаса (Research Director of the Kansas Polymer Research Center) и инострани члан Српске академије наука и уметности, са изузетном међународном научном каријером у области науке о полимерима. Универзитетску каријеру започео је на Универзитету у Новом Саду, а наставио у САД.