ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ПРОСЛАВИО 50 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Свечаност поводом Дана Природно-математичког факултета, Универзитета у Новом Саду одржана је у петак, 24. маја 2019, у Српском народном позоришту.

Тим поводом свечаности је присуствовала заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душића Ракић, која је честитала прославу овог великог јубилеја и истакла да он за све нас представља само нови подстицај да наставимо у духу оних који су ову институцију стварали и да својим преданим радом и знањем учинимо корак даље.

„Звање професора стиче се само вишегодишњим упорним, вредним радом и одрицањем. Одговорност коју је друштво поверило Факултету, још пре 50 година, јесте и мисија да од студената створимо људе, професионалце и интелектуалце, који се могу равноправно укључити у друштвени и привредни живот. Истакнути професори овог Факултета чланови су Српске Академије наука и уметности, као и носиоци важних друштвених функција у извршним органима власти. Девет добитника Награде „Др Зоран Ђинђић“ су наставници овог факултета“, нагласила је заменица Ракић и додала да време у коме живимо није ни једноставно, ни  лако и врло је важно подсетити да је свака заједница, а посебно академска, јака онолико колико су јаки њени чланови, јер будућност не можемо са сигурношћу предвидети, али се можемо припремити за нове изазове, закључила је заменица Ракић.

Према речима декана проф. др Милице Хрвојевић Павков ово је највећи Природно-математичког факултета у Србији са 600 запослених и 6.000 студената, 45 акредитованих студијских програма, са изврсним научним кадром, будући да у овом тренутку на Факултету раде три члана Српске академије наука и уметности.Такође, на Факултету постоје два центра изврсности, од којих је Центар изузетних вредности за математичка истраживања, једини центар у Србији.

Факултет је основан 1969. године, а данас се на факултету изводи наставу на основним, мастер и докторским студијама из области: биологије, екологије, заштите животне средине, физике, астрономије, географије, туризма, хотелијерства, хемије, биохемије, математике и информатике. Од 2007. године, на ПМФ-у се школују и струковни оптометристи.