ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ОБЕЛЕЖИО 49 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Природно-математички факултет обележио је данас свечаном академијом Дан факултета у амфитеатру ректората Универзитета у Новом Саду. Обраћајући се присутнима покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, др Зоран Милошевић, указао је на значај ове институције у смислу „видљивости“ научноистраживачке продукције и квалитета акредитованих бројних програма основних, мастер и докторских студија.

„Посебно бих нагласио да осим препознатљивости научне продукције у такозваним основним – базичним истраживањима, постоји све већа орјентисаност ових истраживања и на примењеним, као што су информационе технологије, туризам и друге, рекао је Милошевић и додао да Природно-математички факултет има лидерску улогу у породици факултета Универзитета у Новом Саду, али и све препознатљивији допринос у укупном привредном развоју АП Војводине и Србије.

Савет Филозофског факултета у Новом Саду донео је 22. маја 1969. године одлуку да се од Природно-математичког смера Филозофског факултета у Новом Саду оснује Природно-математички факултет. За првог декана изабран је проф. др Мирко Стојаковић.

Поздрављајући присутне декан Природно-математичког факултета, проф. др Милица Павков Хрвојевић, подсетила је да следеће године Факултет обележава значајан јубилеј – пола века постојања једног од најстаријих факултета Универзитета у Новом Саду.

„Током готово педесет година рада, стекли смо углед једне од водећих високошколских установа на Универзитету у погледу остварених резултата у образовању и научно-истраживачком раду. То су уједно и наши основни задаци – развој науке, унапређивање стваралаштва, те константан рад на осигурању квалитета и стандарда образовног програма. Наша мисија у домену образовања је да студентима омогућимо највише академске стандарде и обезбедимо стицање научних знања и звања која су у складу са потребама савременог и глобалног тржишта рада”, нагласила је  Павков Хрвојевић.

Поводом Дана факултета додељене су и награде најбољим студентима, најбољем младом научнику, као и  награде “ПМФ, то сам ја” – за промоцију факултета.

ПМФ се састоји од пет департмана, и то: Департман за биологију и екологију, Департман за физику, Департман за географију, туризам и хотелијерство, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине и Департман за математику и информатику.