ПРИПРЕМНИ САСТАНАК ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНИХ КОНФЕРЕНЦИЈА У ОКВИРУ КИНЕСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ „16+1“

Припремни састанак поводом одржавања две велике међународне конференције, Петог дијалога о политикама у образовању Кина–ЦИЕЗ и Четвртог састанка Конзорцијума институција високог образовања НР Кине и ЦИЕЗ, одржан је на Универзитету у Новом Саду 30. јуна 2017. године.

Реч је о конференцијама које ће бити одржане на Универзитету у Новом Саду у септембру 2017. године у оквиру кинеске Иницијативе „16+1“, која за циљ има интензивирање и проширивање сарадње НР Кине са 16 земаља Централне и Источне Европе (Кина–ЦИЕЗ) у области инвестиција, транспорта, финансија, науке, образовања и културе.

Осим високих званичника високошколских институција и представника државних органа из земље и иностранства, састанку је присуствовала и подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић.

Република Србија ће у септембру 2017. бити  домаћин Петог дијалога о политикама у образовању Кина–ЦИЕЗ (5th China-CEEC Education Policy Dialogue), који ће окупити министре високог образовања 15 земаља централне и источне Европе и Кине. Такође, на Универзитету у Новом Саду биће одржан Четврти састанак Конзорцијума институција високог образовања НР Кине и ЦИЕЗ (4th China-CEEC Heigher Education Institutions Consortia (HEIC) meeting), који ће окупити ректоре шездесетак водећих универзитета из централне и источне Европе и Кине.

Поред Србије, у овој Иницијативи учествују Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Македонија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.