PRIORITET POKRAJINSKE VLADE JE OBEZBEĐIVANJE NAJBOLJIH USLOVA ZA PROCES RAZVIJANJA VISOKOG OBRAZOVANJA

Centralna proslava Dana Univerziteta u Novom Sadu svečano je obeležen 28. juna i tom prilikom održana je svečana promocija na kojoj su promovisani novi počasni doktor nauka i profesor emeritus. U zvanje počasnog doktora nauka Univerziteta u Novom Sadu promovisana je dr Gordana Vunjak Novaković, profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, dok je u zvanje profosora emeritusa promovisan dr Aleksandar Prokić, redovni profesor Građevinskog fakulteta u Subotici.

Tim povodom svečanoj ceremoniji prisustvovali su: predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, Andrea Oricio, ambasador i šef Misije OEBS-a u Srbiji, rektor Beogradskog Univerziteta, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, kao i brojni akademici.

Mirović je čestitajući profesorima i uvaženim predstavnicima Univerziteta naglasio da će obezbeđivanje najboljih mogućih uslova za odvijanje procesa visokog obrazovanja biti jedan od prioriteta Pokrajinske vlade. Pre svega zbog tradicije i kvaliteta koji daje novosadski Univerzitet, kroz rad profesora, asistenata i pregnuće studenata koji zajedno čine kvalitet koji je od vitalnog značaja kada je cela Vojvodina u pitanju.

„Kroz budžet, koji je ogledalo kada je u pitanju Pokrajinska vlada, smo povećali sredstva za direktne troškove fakulteta, čime smo rasteretili ceo novosadski Univerzitet za razvojne projekte, a istovremeno smo ušli u velike investicije: Naučno-tehnološki park, izgradnju zgrade „BioSens“, i druge, koje će značiti upravo to, povećanje kvaliteta i podizanje ukupnog značaja koji naš Univerzitet ima,“ rekao je Mirović, dodavši da stalni kreativni potencijal potvrđuju rezultati koje Univerzitet postiže, a koji sve češće prevazilazi nacionalne okvire, i izdiže nas u red relevantnih visoko-obrazovnih institucija, što kako je rekao, svima služi na ponos.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić, u pozdravnom obraćanju je naveo da pored toga što se novosadski Univerzitet u proteklih godinu dana našao na nekoliko vodećih svetskih rang-listi, prava vrednost jeste to što je postignuta jedna opšta ravnoteža i harmonija.

„Svesni smo činjenice da iza Univerziteta u Novom Sadu stoje brojne generacije i oni koji su se bavili naukom i obrazovanjem u različitim institucijama a koreni našeg univerziteta sežu do daleke 1739. godine“, rekao je Nikolić, dodajući da postoji duboka svest koliko o prošlosti, toliko o budućnosti, kako bi naša akademska zajednica uhvatila korak sa svetom.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, koji je podsetio da je današnji dan značajan iz više razloga i da je Univerzitet u Novom Sadu u proteklih godinu dana napravio značajan istupak svojim plasiranjem na svetske rang-liste čime je dao ozbiljan zamajac u razvoju i grada i pokrajine. On je dodao da ova sprega i sinergija daje rezultate i u vidu privlačenja velikih investitora i projekata koji prevazilaze pitanje grada ili Univerziteta, jer su od sveopšteg značaja.