ПРИОРИТЕТ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ JE ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ НАЈБОЉИХ УСЛОВА ЗА ПРОЦЕС РАЗВИЈАЊА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА

Централна прослава Дана Универзитета у Новом Саду свечано је обележен 28. јуна и том приликом одржана је свечана промоција на којој су промовисани нови почасни доктор наука и професор емеритус. У звање почасног доктора наука Универзитета у Новом Саду промовисана је др Гордана Вуњак Новаковић, професорка Универзитета Колумбија у Њујорку, док је у звање профосора емеритуса промовисан др Александар Прокић, редовни професор Грађевинског факултета у Суботици.

Тим поводом свечаној церемонији присуствовали су: председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, Андреа Орицио, амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, ректор Београдског Универзитета, председник Матице Српске Драган Станић, као и бројни академици.

Мировић је честитајући професорима и уваженим представницима Универзитета нагласио да ће обезбеђивање најбољих могућих услова за одвијање процеса високог образовања бити један од приоритета Покрајинске владе. Пре свега због традиције и квалитета који даје новосадски Универзитет, кроз рад професора, асистената и прегнуће студената који заједно чине квалитет који је од виталног значаја када је цела Војводина у питању.

„Кроз буџет, који је огледало када је у питању Покрајинска влада, смо повећали средства за директне трошкове факултета, чиме смо растеретили цео новосадски Универзитет за развојне пројекте, а истовремено смо ушли у велике инвестиције: Научно-технолошки парк, изградњу зграде „БиоСенс“, и друге, које ће значити управо то, повећање квалитета и подизање укупног значаја који наш Универзитет има,“ рекао је Мировић, додавши да стални креативни потенцијал потврђују резултaти које Универзитет постиже, а који све чешће превазилази националне оквире, и издиже нас у ред релевантних високо-образовних институција, што како је рекао, свима служи на понос.

Ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић, у поздравном обраћању је навео да поред тога што се новосадски Универзитет у протеклих годину дана нашао на неколико водећих светских ранг-листи, права вредност јесте то што је постигнута једна општа равнотежа и хармонија.

„Свесни смо чињенице да иза Универзитета у Новом Саду стоје бројне генерације и они који су се бавили науком и образовањем у различитим институцијама a корени нашег универзитета сежу до далеке 1739. године“, рекао је Николић, додајући да постоји дубока свест колико о прошлости, толико o будућности, како би наша академска заједница ухватила корак са светом.

Присутнима се обратио и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, који је подсетио да је данашњи дан значајан из више разлога и да је Универзитет у Новом Саду у протеклих годину дана направио значајан иступак својим пласирањем на светске ранг-листе чиме је дао озбиљан замајац у развоју и града и покрајине. Он је додао да ова спрега и синергија даје резултате и у виду привлачења великих инвеститора и пројеката који превазилазе питање града или Универзитета, јер су од свеопштег значаја.