PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA ZA ISTRAŽIVANJE POSETIO UNS

Predsednik Evropskog saveta za istraživanje profesor Žan Pjer Burginjon posetio je danas Univerzitet u Novom Sadu. Profesora Burginjona je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu primio rektor prof. dr Dušan Nikolić, nakon čega je organizovan zajednički sastanak sa rektorskim timom, dekanima fakulteta, direktorima instituta i istraživačima Univerziteta u Novom Sadu. Sastanku je prisustvovala i zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić.

Evropski savet za istraživanje je osnovan 2007. od strane Evropske komisije i predstavlja  javnu instituciju za finansiranje naučnog i tehnološkog istraživanja u Evropskoj uniji.

Danas je vodeća komponenta programa Horizont 2020, okvirnog programa Evropske unije za istraživanje i inovacije za period 2014. do 2020 i deo je prvog stuba programa, pod nazivom Izvrsna nauka.

Misija Evropskog saveta za istraživanja je da podstakne istraživanja najvišeg stepena kvaliteta u Evropi putem kompetitivnog finansiranja, kao i da podrži istraživanja iz svih polja nauke, vodeći se principom naučne izvrsnosti.

Pristup Evropskog saveta za istraživanje dozvoljava istraživačima da identifikuju nove mogućnosti i pravce u bilo kojoj oblasti istraživanja, pružajući podršku najboljim istraživačkim idejama umesto unapred utvrđenim oblastima istraživanjima. Sredstva Evropskog saveta za istraživanja dodeljuju se putem otvorenih konkursa za projekte koje vode istraživači sa iskustvom ili istraživači na početku svoje karijere, koji žive u Evropi ili su se doselili u Evropu radi realizacije svojih istraživanja. Osnovni kriterijum za izbor projekata je naučna izvrsnost.

Cilj je da se kroz podršku najboljim naučno-istraživačkim idejama u Evropi, uz istovremeno privlačenje talenata iz inostranstva, evropski univerziteti i istraživačke institucije bolje pozicioniraju na globalnoj sceni, kao i da se kroz rezultate naučnoistraživačkih projekata ostvari značajan naučno-tehnološki napredak koji će postati osnova za kreiranje novih industrija i tržišta, kao i za uvođenje širih društvenih inovacija u budućnosti.