ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ САВЕТА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПОСЕТИО УНС

Председник Европског савета за истраживање професор Жан Пјер Бургињон посетио је данас Универзитет у Новом Саду. Професора Бургињона је у Ректорату Универзитета у Новом Саду примио ректор проф. др Душан Николић, након чега је организован заједнички састанак са ректорским тимом, деканима факултета, директорима института и истраживачима Универзитета у Новом Саду. Састанку је присуствовала и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.

Европски савет за истраживање је основан 2007. од стране Европске комисије и представља  јавну институцију за финансирање научног и технолошког истраживања у Европској унији.

Данас је водећа компонента програма Хоризонт 2020, оквирног програма Европске уније за истраживање и иновације за период 2014. до 2020 и део је првог стуба програма, под називом Изврсна наука.

Мисија Европског савета за истраживања је да подстакне истраживања највишег степена квалитета у Европи путем компетитивног финансирања, као и да подржи истраживања из свих поља науке, водећи се принципом научне изврсности.

Приступ Европског савета за истраживање дозвољава истраживачима да идентификују нове могућности и правце у било којој области истраживања, пружајући подршку најбољим истраживачким идејама уместо унапред утврђеним областима истраживањима. Средства Европског савета за истраживања додељују се путем отворених конкурса за пројекте које воде истраживачи са искуством или истраживачи на почетку своје каријере, који живе у Европи или су се доселили у Европу ради реализације својих истраживања. Основни критеријум за избор пројеката је научна изврсност.

Циљ је да се кроз подршку најбољим научно-истраживачким идејама у Европи, уз истовремено привлачење талената из иностранства, европски универзитети и истраживачке институције боље позиционирају на глобалној сцени, као и да се кроз резултате научноистраживачких пројеката оствари значајан научно-технолошки напредак који ће постати основа за креирање нових индустрија и тржишта, као и за увођење ширих друштвених иновација у будућности.