ПОТВРДА ДОБРЕ САРАДЊЕ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ И УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ

Делегација Покрајинске владе коју су чинили покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић, посетили су данас ректорат Универзитета у Бањој Луци и том приликом се састали са министром науке и технологије, проф. др Јасмином Комићем и ректором  Универзитета у Бањој Луци, проф. др Миланом Матаругом. На састанку је било речи о актуелностима из области унапређења научноистраживачког рада и сарадње два универзитета.

Истичући значај ове посете покрајински секретар Милошевић рекао је да је увек било и оних подручја које треба ревитализовати и фокусирати се, пре свега, на сарадњу науке и привреде, као и на искуства која у том смислу има Универзитет у Новом Саду.

„ Радује ме што смо данас, и разговарајући са председницом Владе Републике Српске, Жељком Цвијановић, ректором УНИБЛ и ресорним министром, постигли висок ниво сагласности да сва та подручја треба ревитализовати, пре свега културолошки, али и рационално, јер наука је нешто што треба да допринесе општој добробити  и нешто што ствара нову вредност. Нова вредност су свакако и људи и њихов квалитет, али и оно што ће се одразити на наш укупан привредни развој“, нагласио је Милошевић.

Министар Комић изјавио је да је данашњи састанак потврда добре сарадње два универзитета и комплетне академске заједнице у Републици Српској и Републици Србији.

„Током оваквих разговора ми сагледавамо нове могућности које су, између осталог, у вези са акредитацијом високошколских установа. То је у складу са постављањем наших стратешких циљева, а то су: квалитет и изврсност у научноистраживачком раду, већа међународна видљивост, као и сарадња између привреде и акадамске заједнице. На томе стално инсистирамо ценећи да је комерцијализација знања од изузетног значаја за целокупан друштвени развој, а Универзитет у Новом Саду у том смислу може да нам понуди своја искуства и моделе“, рекао је Комић.

Ректор Николић је истакао да је састанак у Бањој Луци био одлична прилика да се размене још нека искуства о проширењу сарадње, али и да се чује више о могућностима ресорног министра и покрајинског секретара у погледу подршке која је потребна за реализацију различитих пројеката.

„Разговарали смо и о томе да Универзитет у Новом Саду стави на располагање Универзитету у Бањој Луци одређене ресурсе. Наш Универзитет има близу 250 лабораторија у различитим областима, имамо велики број база података, богате књижне фондове и мислимо да то можемо да поделимо са нашим колегама из Бања Луке“  рекао је Николић.

Изражавајући захвалност на посети делегацији из Војводине, ректор Матаруга је истакао да је на данашњем састанку констатовано да упркос доброј сарадњи два универзитета увек има места за унапређење добрих односа ове две институције и подсетио да су Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Новом Саду потписали Меморандум о сарадњи у новембру прошле године, који је већ дао ефекте.