POTPREDSEDNIK MILIĆEVIĆ: MAKSIMALNA PODRŠKA RADU I RAZVOJU UNIVERZITETA U NOVOM SADU

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obratio se sinoć na centralnoj proslavi povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu.

Na svečanosti održanoj u amfiteatru Rektorata UNS, obeleženo je 58 godina postojanja Novosadskog univerziteta i 240. godišnjica osnivanja Norme – škole za obrazovanje srpskih učitelja, koja je preteča današnjeg Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Čestitajući Novosadskom univerzitetu značajne jubileje koje obeležava, potpredsednik Milićević je naglasio da ta institucija zaslužuje najdublje poštovanje za izuzetne rezultate ostvarene tokom 58 godina postojanja.

„Tokom gotovo šest decenija od osnivanja, na UNS je produkovano na stotine hiljada visokoobrazovanih ljudi koji su, u svim oblastima društvenog života, kreirali i nosili razvoj naše pokrajine i naše države Srbije i koji to čine i danas“, rekao je potpredsednik Milićević istakavši da je upravo zbog toga UNS – jedna od najvažnijih institucija u našoj pokrajini.

On je podsetio da danas, prateći najsavremenije svetske tendencije u visokom obrazovanju, 5.000 zaposlenih i preko 50.000 studenata ostvaruje vrhunske rezultate na čak 400 akreditovanih studijskih programa na 14 fakulteta, 3 instituta i u oko 250 laboratorija.

Kako je Milićević naveo, zbog toga je i odnos Pokrajinske vlade prema Univerzitetu u isto vreme, odnos maksimalnog uvažavanja njegovog značaja i maksimalne podrške njegovom radu.

„Kroz razne vidove podrške, u ovoj godini će UNS iz pokrajinskog budžeta biti usmereno više od pola milijarde dinara, a ta podrška će ubuduće, sasvim sigurno, biti sve značajnija“, kazao je potpredsednik Milićević.

Potpredsednik Milićević je čestitao i naučniku Dimitriju Kamaninu, direktoru Departmana za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja iz Dubne u Ruskoj Federaciji, koji je na današnjoj svečanosti promovisan u počasnog doktora nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Na svečanosti su se obratili Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Dušanka Golubović, gradonačelnik Sombora, a svečanosti je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.