ПОТПРЕДСЕДНИЦА АСОЦИЈАЦИЈЕ КАНАДСКИХ КОЛЕЏА И ИНСТИТУТА У ПОСЕТИ ПОКРАЈИНСКОМ СЕКРЕТАРИЈАТУ

Потпредседница Асоцијације канадских колеџа и института, Мари-Жозе Фортан, посетила је данас Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Тим поводом госпођу Фортан примила је подсекретар покрајинског секретара, проф. др Светлана Михић и помоћник покрајинског секретара, Нела Милишић. Тема састанка била је упознавање са канадским високошколским примењеним програмом образовања, размена искустава и идеја, као и могућност повезивања и  успостављања сарадње.

Представљајући рад Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност подсекретар Михић је нагласила да је Секретаријат препознао нова стремљења у друштву и најавила покретање новог програма који ће бити усмерен на повезивање науке и привреде.

„ На Округлом столу који је Секретаријат организовао у оквиру Сајма образовања, било је речи о повезивању науке и привреде. Учесници састанка су се сложили да је неопходно да представници привредних субјеката прикажу своје потребе према науци и да контактирају акредитоване научно-истраживачке институције, које могу да јој помогну у томе“, казала је подсекретар Михић и додала да су образовни системи Канаде и Србије слични, будући да обе земље акценат стављају на примењеним истраживањима.

Говорећи о канадском моделу образовања госпођа Фортан је истакла да се једном годишње спроводи истраживање колико су послодавци задовољни студијским програмима у Канади. Према њеним речима последње истраживање показује да се 90 одсто студената који заврше неки од 8.000 примењених програма запосли до шест месеци по стицању дипломе, а 95 одсто компанија у којима раде, задовољне су квалитетом њиховог знања и вештина.

„Ми у Канади имамо пуно примењених програма образовања и управо ту видимо могућност за сарадњу и повезивање са образовним системом Србије“, рекла је Фортан и додала да се та сарадња може остварити потписивањем споразума између министарстава, али и између асоцијација високих струковних школа ове две земље. Такође, Фортан је истакла да постоји могућност организованих посета сродних струковних студија, јер мобилност студената и професора представља основ добре и успешне сарадње.

Састанку су присуствовали и Брано Савић, директор  Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду и председник Асоцијације школа струковних студија и Јованка Улић, директорка Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду, који су представљајући програме својих школа, упознали госпођу Фортан са функционисањем нашег система образовања струковних студија.

Након састанка у Секретаријату, подсекретар Михић и госпођа Фортан обишле су Високу пословну школу струковних студија, где је госпођа Фортан имати прилику да се упозна са радом једне од водећих високих струковних школа у АП Војводини. img_3647novo