ПОТПИСАН УГОВОР О СУФИНАСИРАЊУ ПРОГРАМА РАДА МАТИЦЕ СРПСКЕ У 2017.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и председник Матице српске, проф. др Драган Станић потписали су данас уговор о суфинансирању овогодишњег  програма рада најстарије српске књижевне, културне и научне институције. Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност издвојио је у 2017. години четири милиона динара за научноистраживачке пројекте Матице српске, њене научне часописе и посебна издања.

Тим поводом, покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић је рекао да је ова Покрајинска влада јасно стала на позицију да се, кад је реч о неговању културног идентитета, не може водити другачија политика него она која следи све што је утемељено 1826. године, када је основана Матица српска.

„Већ на почетку мандата ове Покрајинске владе заузели смо став да ће Матица српска имати приоритет са својим програмским активностима с обзиром на то да је препозната као важан носилац очувања нашег националног и културног идентитета. Дубина трајања ове најважније институције код Срба обавезује нас, али оно што је још важније јесте њена будућност –  нешто што ћемо у својој европској перспективи носити можда као највредније благо пред друге европске народе. Заправо, то је благо најважнијих „ствари“ које поклањамо другима. Непролазна вредност Матице српске је обавеза коју са задовољством испуњавамо“, рекао је проф. др Милошевић.

Милошевић је додао да ће са додатних 1,5 милиона динара подржати још једну важну пројектну активност Матице српске, у партнерству са Градом Новим Садом: подизање спомен-бисте Момчилу Тапавици, који је, између осталог, архитекта здања Матице српске.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић изразио је задовољство због тога што је ниво сарадње Матице српске са покрајинском администрацијом подигнут на ниво који, како је рекао, озбиљно прати све оно што су потенцијали Матице српске.

Сарадња Покрајинске владе и Матице српске остварује се на овај начин од 2005, када је потписан Протокол о сарадњи две институције. Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност пуних 12 година финансијски помаже издаваштво и реализацију пројекта осавремењивања Матице српске новим информационим технологијама.img_3453novo