POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI POKRAJINSKE VLADE I VLADE REPUBLIKE SRPSKE

U Banjaluci je danas potpisan sporazum o saradnji Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Vlade Republike Srpske, kojim se uređuju međusobni odnosi radi realizacije zajedničkih projekata s ciljem unapređenja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti.

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević  i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević.

Cilj sporazuma je unapređenje visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, posebno u pravcu njihove internacionalizacije, digitalizacije i povezanosti sa inovativnim rešenjima u privredi.

Rajčević je rekao da Srpska i Vojvodina imaju dobru saradnju, te da ovaj sporazum predstavlja konkretan iskorak.

Dokumentom je predviđena i saradnja Univerziteta u Novom Sadu, čiji je osnivač AP Vojvodina, sa javnim univerzitetima Srpske ─ u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Naglasak je stavljen na zajedničko učešće istraživačkih timova, koje će činiti istaknuti naučnici, saradnici i studenti partnerskih institucija.

,,Saradnja će se ogledati u finansijskoj podršci, a želimo da preuzmemo dobru praksu sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji je jedan od najboljih u regionu. Ovaj fakultet je predvodnik u komercijalizaciji znanja. Cilj je, prije svega, da elektrotehničke fakultete usmjerimo na dobre prakse, u skladu s trendovima u novim zakonskim okvirima u ovoj oblasti“ , istakao je Rajčević.

Sekretar Milošević je rekao da je važno da prednosti koje ima Vojvodina, odnosno primeri dobre prakse koje primenjuje, postanu i prednosti Republike Srpske.

,,Veza visokog obrazovanja i privrede je zajednički interes. U izboru naučnih timova biće istaknuti naučnici, profesori, studenti… Upućen je poziv da nas posetite na 15. Međunarodnom sajmu obrazovanja ,,Putokazi“ i da 15 studenta iz Republike Srpske boravi na Kopaoniku sa studentima iz Novog Sada i Prištine“, naveo je sekretar i dodao:

,,Nama je važno da naše prednosti budu Vaše prednosti, da Vaše prednosti budu i deo našeg kvaliteta visokog obrazovanja, unapređenja didaktičko-metodičkih osnova, ali i naučnoistraživačke delatnosti koja sve više postaje internacionalna, digitalizovana i aplikativna. Veza nauke, visokog obrazovanja i privrede jeste zajednički interes. Ovaj sporazum neće biti papir, nego živa praksa koja će unaprediti rad Univerziteta u Novom Sadu, Banjaluci i Istočnom Sarajevu“, posebno je istakao Milošević.

Sporazum je nastavak dobre saradnje AP Vojvodine i Republike Srpske, kada je 2017. godine, potpisan Protokol o saradnji u oblastima infrastrukture i mogućnostima zajedničkog apliciranja za privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova za oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja i kulture.