ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Бањалуци је данас потписан споразум о сарадњи Владе Аутономне покрајине Војводине и Владе Републике Српске, којим се уређују међусобни односи ради реализације заједничких пројеката с циљем унапређења високог образовања и научноистраживачке делатности.

Споразум су потписали покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић  и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић.

Циљ споразума је унапређење високог образовања и научноистраживачке делатности, посебно у правцу њихове интернационализације, дигитализације и повезаности са иновативним решењима у привреди.

Рајчевић је рекао да Српска и Војводина имају добру сарадњу, те да овај споразум представља конкретан искорак.

Документом је предвиђена и сарадња Универзитета у Новом Саду, чији је оснивач АП Војводина, са јавним универзитетима Српске ─ у Бањалуци и Источном Сарајеву. Нагласак је стављен на заједничко учешће истраживачких тимова, које ће чинити истакнути научници, сарадници и студенти партнерских институција.

,,Сарадња ће се огледати у финансијској подршци, а желимо да преузмемо добру праксу са Факултета техничких наука из Новог Сада, који је један од најбољих у региону. Овај факултет је предводник у комерцијализацији знања. Циљ је, прије свега, да електротехничке факултете усмјеримо на добре праксе, у складу с трендовима у новим законским оквирима у овој области“ , истакао је Рајчевић.

Секретар Милошевић је рекао да је важно да предности које има Војводина, односно примери добре праксе које примењује, постану и предности Републике Српске.

,,Веза високог образовања и привреде је заједнички интерес. У избору научних тимова биће истакнути научници, професори, студенти… Упућен је позив да нас посетите на 15. Међународном сајму образовања ,,Путокази“ и да 15 студента из Републике Српске борави на Копаонику са студентима из Новог Сада и Приштине“, навео је секретар и додао:

,,Нама је важно да наше предности буду Ваше предности, да Ваше предности буду и део нашег квалитета високог образовања, унапређења дидактичко-методичких основа, али и научноистраживачке делатности која све више постаје интернационална, дигитализована и апликативна. Веза науке, високог образовања и привреде јесте заједнички интерес. Овај споразум неће бити папир, него жива пракса која ће унапредити рад Универзитета у Новом Саду, Бањалуци и Источном Сарајеву“, посебно је истакао Милошевић.

Споразум је наставак добре сарадње АП Војводине и Републике Српске, када је 2017. године, потписан Протокол о сарадњи у областима инфраструктуре и могућностима заједничког аплицирања за привлачење средстава из међународних фондова за области привреде, здравства, образовања и културе.