POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU UNIVERZITETA U NOVOM SADU I UNIVERZITETA U PODGORICI

U čast obeležavanja Dana Univerziteta u Novom Sadu danas je u Rektoratu potpisan Sporazum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Podgorici.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević i konzul Crne Gore u Srbiji Dragan Kankaraš.

Tim povodom pokrajinski sekretar Milošević naglasio je da prisustvo uvažene rektorke Vojvodić, predsednika Upravnog odbora, prof. dr Duška Bjelice i konzula Kankaraša najbolje svedoči o tome koliki je značaj dat ovom Sporazumu.

„ Ovde smo osvedočili nešto što je sam život već uveliko pokazao kako u privrednoj saradnji, tako u kulturnoj, medijskoj, a od danas i u sektoru nauke i visokog obrazovanja. Danas smo samo formalizovali, već uspostavljenu dobru komunikaciju na ličnom i institucionalnom nivou, ali i trasirali aktivnosti u našem budućem delovanju s obzirom na evropske, a posebno regionalne potrebe za saradnjom i mobilnošću svih subjekata u visokom obrazovanju i naučnoistraživačkoj delatnosti“, rekao je Milošević.

Rektorka Univerziteta u Podgorici, prof. dr Radmila Vojvodić je istakla da značaj Sporazuma nije samo u univerzitetskom zajedništvu ove dve institucije, već i u jačanju regionalne interuniverzitetske  saradnje, kao i naše ukupne konkurentnosti na Zapadnom Balkanu i Evropi.

„ U ciklusu Univerziteta Crne Gore, koji tek sledi u razvojnom smislu, veoma će nam biti korisna iskustva i reference koje Univerzitet u Novom Sadu ima, budući da je on lider u regionu kada je reč o inovativnosti, transferu znanja, povezivanju sa društvom i privredom i ja se jako radijem ovom istinskom prostoru za zajedničko delovanje“, rekla je rektorka Vojvodić.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić naglasio je da saradnja između ova dva univerziteta tradicionalno dobra, ali da uvek ima prostora za nadogradnju.

„Ovaj Sporazum pre svega znači intenzivnu razmenu nastavnika, saradnika i studenata, kao i povezivanje naših univerziteta na nekim novim osnovama, zato što nam je regionalna saradnja izuzetno važna“, istakao je rektor Nikolić i dodao da je veoma važno imati dobru saradnju sa institucijama u neposrednom susedstvu, zato što se dobro razumemo i imamo iste probleme, iste ciljeve i ista stremljenja ka evropskim integracijama i novim standardima koje treba postići.