ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ И УНИВЕРЗИТЕТА У ПОДГОРИЦИ

У част обележавања Дана Универзитета у Новом Саду данас је у Ректорату потписан Споразум о сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Подгорици.

Потписивању Споразума присуствовали су покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић и конзул Црне Горе у Србији Драган Канкараш.

Тим поводом покрајински секретар Милошевић нагласио је да присуство уважене ректорке Војводић, председника Управног одбора, проф. др Душка Бјелице и конзула Канкараша најбоље сведочи о томе колики је значај дат овом Споразуму.

„ Овде смо осведочили нешто што је сам живот већ увелико показао како у привредној сарадњи, тако у културној, медијској, а од данас и у сектору науке и високог образовања. Данас смо само формализовали, већ успостављену добру комуникацију на личном и институционалном нивоу, али и трасирали активности у нашем будућем деловању с обзиром на европске, а посебно регионалне потребе за сарадњом и мобилношћу свих субјеката у високом образовању и научноистраживачкој делатности“, рекао је Милошевић.

Ректорка Универзитета у Подгорици, проф. др Радмила Војводић је истакла да значај Споразума није само у универзитетском заједништву ове две институције, већ и у јачању регионалне интеруниверзитетске  сарадње, као и наше укупне конкурентности на Западном Балкану и Европи.

„ У циклусу Универзитета Црне Горе, који тек следи у развојном смислу, веома ће нам бити корисна искуства и референце које Универзитет у Новом Саду има, будући да је он лидер у региону када је реч о иновативности, трансферу знања, повезивању са друштвом и привредом и ја се јако радијем овом истинском простору за заједничко деловање“, рекла је ректорка Војводић.

Ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић нагласио је да сарадња између ова два универзитета традиционално добра, али да увек има простора за надоградњу.

„Овај Споразум пре свега значи интензивну размену наставника, сарадника и студената, као и повезивање наших универзитета на неким новим основама, зато што нам је регионална сарадња изузетно важна“, истакао је ректор Николић и додао да је веома важно имати добру сарадњу са институцијама у непосредном суседству, зато што се добро разумемо и имамо исте проблеме, исте циљеве и иста стремљења ка европским интеграцијама и новим стандардима које треба постићи.