ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ОСНИВАЊУ ЛЕКТОРАТА ХРВАТСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Меморандум о сагласности о оснивању лектората хрватског језика и књижевности потписан је данас у Ректорату Универзитета у Новом Саду.

Меморандум су потписали: проф. др Блаженка Дивјак, министар знаности и образовања Републике Хрватске, Анамарија Вичек, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду и проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, декан Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Анамарија Вичек, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије нагласила је да сам лекторат није ту да бисмо могли да кажемо да га имамо, већ је он веома битан за развој језичких компетенција наставника који спроводе наставу на хрватском језику у основним и средњим школама у АП Војводини. Вичек је додала и да се Министарство залаже да свака национална мањина има веома квалитетне уџбенике за наставу на матерњем језику.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зорана Милошевића, на Универзитету у Новом Саду негује се велики број језика, а оснивањем лектората за хрватски језик учињен је снажан корак не само у афирмацији хрватске националне мањине – националне заједнице, него и српске заједнице у Хрватској.

„То је гест који ће надићи правне аспекте, јер живот је већ увелико успоставио сарадњу између Универзитета у Новом Саду и уважених колега из Хрватске. Важно је, такође, да ће хрватска  национална мањина – национална заједница добити нови динамизам, не само у афирмацији националне културе, него и у спорту, привреди, па и политици“, рекао је Милошевић и додао да у том смислу радује и подршка министарке Дивјак, која је на темељу потребе за сарадњом и прикључивању Европској унији, изнела свој вредносни став да ће Хрватска пружити помоћ Србији на том путу.

Министар науке и образовања Републике Хрватске, проф. др Блаженка Дивјак, изјавила је да се јако радује историјском тренутку за хрватску националну мањину у Републици Србији.

„Ово је процес који је дуго трајао и ту је требало доста препрека решити. Такође, ово је врло важан тренутак у томе да се сарадња између Републике Хрватске и Републике Србије у научно-образовном смислу конкретизовала и унапредила и на начин да смо отворили ректорат на Универзитету у Новом Саду, на чему посебно захваљујем министру Шарчевићу, који је последњих шест месеци, заједно са мном, дао посебни подстицај да се до овог резултата дође, изјавила је министарка Дивјак.

На основу Меморандума о сагласности споразумних страна, лекторат хрватског језика и књижевности ће бити на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Реч је о реципроцитету, будући да лекторат за српски језик и књижевност постоји на Филозофском факултету у Загребу.