ПОМОЋ ЗА 100 НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА ИЗ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Сто најуспешнијих студената из избегличких и расељеничких породица који живе у АП Војводини, добили су данас једнократну новчану помоћ у износу од 30 хиљада динара, коју додељује Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине.

Уговоре о додели помоћи студентима су на свечаности у новосадском Ректорату уручили потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и директор Фонда Душко Ћутило.

Потпредседник Милићевић је истакао да је Покрајинска влада прошле године први пут обезбедила средства за студенте из избегличких породица, и подсетио да се од 2016. године, са 40 хиљада динара једнократне помоћи, помажу и најбољи средњошколци.

„У протекле две и по године Покрајина је на овај начин помогла образовање 600 младих људи, средњошколаца и студената – и верујемо да је то значајна помоћ избегличким и расељеничким породицама“, казао је Милићевић. Он је додао да, иако није материјално велика, ова помоћ говори о томе да држава Србија на свим нивоима власти жели да подржи рад, марљивост и спремност ових младих људи да се на најбољи начин боре и изборе за сопствену будућност.

Потпредседник Милићевић је још нагласио да се води активна политика Покрајинске владе према избегличкој популацији и подсетио на сет мера са којима се помажу избегличке породице. То је пре свега бесповратна помоћ за набавку кућа, помоћ у грађевинском материјалу, пољопривредним машинама, те помоћ за економско оснаживање жена. Милићевић је подсетио да данас у Војводини живи 28 хиљада људи са формалним избегличким статусом, те да су све ове мере заправо у функцији њихове пуне интеграције у наше друштво.

Душко Ђутило је нагласио да је уз подршку Покрајинске владе, Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима у прилици да реализује нове мере подршке избегличкој популацији. Он је додао да постоји озбиљна воља да се убрза и омогући боља интеграција ове популације у наше друштво. Ђутило је још додао да је интересовање студената за овај програм било велико, те да су подржани изузетно добри и успешни студенти.

Додели уговора су присуствовали и проректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић и помоћник комесара за избеглице и миграције Иван Гергинов.