POMOĆ NAJUSPEŠNIJIM STUDENTIMA IZ IZBEGLIČKIH I RASELJENIH PORODICA

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas, u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, ugovore o dodeli jednokratne pomoći najuspešnijim studentima osnovnih akademskih studija iz izbegličkih i raseljeničkih porodica na teritoriji Vojvodine.

„Do sada su tu pomoć dobijali učenici srednjih škola, od kojih su neki možda danas sa nama. Prvi put ove godine, obezbeđena je i jednokratna pomoć od po 30 hiljada dinara za 100 najuspešnijih akademskih građana iz izbegličkih porodica u 27 vojvođanskih opština“, izjavio je ovom prilikom potpredsednik Milićević i dodao da je to nova mera u nizu programa podrške koje Pokrajinska vlada realizuje u cilju poboljšanja uslova života izbegličke populacije.

Milićević je naglasio da Pokrajinska vlada u kontinuitetu pruža podršku obrazovanju dece iz izbegličke populacije, koji su izgubili svoj dom i čije odrastanje nije bilo lako.

„Znanje će vam omogućiti da sebi, i svojim budućim porodicama, obezbedite egzistenciju i prosperitet. Želimo da ostvarite ciljeve koje ste zacrtali na svom akademskom putu, da ostanete u Srbiji i znanje koje ste stekli primenjujete ovde“, poručio je studentima Milićević i dodao da „nijedna država ne može ostvariti sveobuhvatni razvoj, ukoliko se ne oslanja na mlade i obrazovane ljude“ .

Milićević je izjavio da su ovakve aktivnosti važne za društvo, jer se nagrađuju najbolji studenti, promoviše se obrazovanje i, kako je rekao, u problemu sa natalitetom i gubitkom stanovništva, šalje se važan signal ovim mladim ljudima da društvo brine o njima.

Pomoć studentima je obezbeđena preko programa Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, i direktor ovog Fonda Duško Ćutilo izjavio je da se, u protekle dve godine, budžet Fonda stalno povećavao, što ukazuje na pozitivan odnos Pokrajinske vlade prema svim programima podrške ovom delu našeg stanovništva.

Studente je pozdravio i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, a prisustvovali su pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih organa.