ПОМОЋ НАЈУСПЕШНИЈИМ СТУДЕНТИМА ИЗ ИЗБЕГЛИЧКИХ И РАСЕЉЕНИХ ПОРОДИЦА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас, у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, уговоре о додели једнократне помоћи најуспешнијим студентима основних академских студија из избегличких и расељеничких породица на територији Војводине.

„До сада су ту помоћ добијали ученици средњих школа, од којих су неки можда данас са нама. Први пут ове године, обезбеђена је и једнократна помоћ од по 30 хиљада динара за 100 најуспешнијих академских грађана из избегличких породица у 27 војвођанских општина“, изјавио је овом приликом потпредседник Милићевић и додао да је то нова мера у низу програма подршке које Покрајинска влада реализује у циљу побољшања услова живота избегличке популације.

Милићевић је нагласио да Покрајинска влада у континуитету пружа подршку образовању деце из избегличке популације, који су изгубили свој дом и чије одрастање није било лако.

„Знање ће вам омогућити да себи, и својим будућим породицама, обезбедите егзистенцију и просперитет. Желимо да остварите циљеве које сте зацртали на свом академском путу, да останете у Србији и знање које сте стекли примењујете овде“, поручио је студентима Милићевић и додао да „ниједна држава не може остварити свеобухватни развој, уколико се не ослања на младе и образоване људе“ .

Милићевић је изјавио да су овакве активности важне за друштво, јер се награђују најбољи студенти, промовише се образовање и, како је рекао, у проблему са наталитетом и губитком становништва, шаље се важан сигнал овим младим људима да друштво брине о њима.

Помоћ студентима је обезбеђена преко програма Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, и директор овог Фонда Душко Ћутило изјавио је да се, у протекле две године, буџет Фонда стално повећавао, што указује на позитиван однос Покрајинске владе према свим програмима подршке овом делу нашег становништва.

Студенте је поздравио и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, а присуствовали су покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и представници републичких, покрајинских и градских органа.