Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Univerzitet u Novom Sadu zajedno na Sajmu obrazovanja „Putokazi“

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Univerzitet u Novom Sadu prvi put će zajedno nastupati na Sajmu obrazovanja Putokazi“, koji se održava od 6. do 8. marta 2017. u Hali „Master“ Novosadskog sajma. Tom prilikom na zajedničkom štandu, za koji je Sekretarijat izdvojio 2 miliona dinara, biće predstavljeno 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i tri vojvođanska instituta.

Prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost istakao je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Svečanom salonu Novosadskog sajma da Sekretarijat svojim učešćem na Sajmu obrazovanja daje na značaju akreditovanim visokoškolskim i naučno – istraživačkim institucijama u pokrajini.

„Mi smo prvobitnih 54 posto, koliko je izdvajeno za materijalne troškove fakulteta, povećali na 70, a sada već i na 80 posto. Time smo poslali poruku da se ne hvalimo osnivačkim obavezama, već pre svega želimo da fakulteti od sredstava koje imaju, svoj fokus usmere na modernizaciju studijskih programa i jačanje svojih veza kroz primenjena istraživanja između nauke i privrede“, naglasio je Milošević.

Sajam obrazovanja „Putokazi“ ima za cilj promociju obrazovanja za sve i afirmaciju doživotnog obrazovanja. Akcenat Sajma obrazovanja je na dualnom obrazovanju, mogućnostima unapređenja i razvijanja saradnje obrazovnih institucija i privrede, prednostima za učenike, kao i načinima realizacije takvog obrazovanja u školama u Srbiji, uz prikaz do sada postignutih rezultata. Nacionalna služba za zapošljavanje nastupom će, između ostalog, promovisati dualno obrazovanje u praksi. Na njihovom štandu psiholozi će testirati i usmeravati učenike, odnosno, biće omogućeno „karijerno vođenje”.

Mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, istakao je da je strateški partner Novosadskog sajma u najvećem delu sajamskih aktivnosti Pokrajinska vlada sa svojim sekretarijatima. On je dodao da posle da posle dužeg perioda Pokrajinska vlada i Novosadski sajam imaju artikulisan zajednički nastup. „U prilog tome govori i činjenica da Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama zajedno sa Novosadskim sajmom učestvuju na jednoj ovakvoj manifestaciji“, rekao je Cvetković.

Osim 12. po redu Sajma obrazovanja „Putokazi“, u periodu od 6. do 12. marta 2017. biće održan i 23. međunarodni Salon knjiga, 22. međunarodna izložba umetnosti „Art ekspo“ i Digitalne komunikacije i Konferencija „BlogOpen-BlogNext”. Radno vreme Novosadskog sajma je od 10 do 19 sati, a ulaz je besplatan.img_8485jpg