Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и Универзитет у Новом Саду заједно на Сајму образовања „Путокази“

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност и Универзитет у Новом Саду први пут ће заједно наступати на Сајму образовања Путокази“, који се одржава од 6. до 8. марта 2017. у Хали „Мастер“ Новосадског сајма. Том приликом на заједничком штанду, за који је Секретаријат издвојио 2 милиона динара, биће представљено 14 факултета Универзитета у Новом Саду и три војвођанска института.

Проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност истакао је на данашњој конференцији за новинаре која је одржана у Свечаном салону Новосадског сајма да Секретаријат својим учешћем на Сајму образовања даје на значају акредитованим високошколским и научно – истраживачким институцијама у покрајини.

„Ми смо првобитних 54 посто, колико је издвајено за материјалне трошкове факултета, повећали на 70, а сада већ и на 80 посто. Тиме смо послали поруку да се не хвалимо оснивачким обавезама, већ пре свега желимо да факултети од средстава које имају, свој фокус усмере на модернизацију студијских програма и јачање својих веза кроз примењена истраживања између науке и привреде“, нагласио је Милошевић.

Сајам образовања „Путокази“ има за циљ промоцију образовања за све и афирмацију доживотног образовања. Акценат Сајма образовања је на дуалном образовању, могућностима унапређења и развијања сарадње образовних институција и привреде, предностима за ученике, као и начинима реализације таквог образовања у школама у Србији, уз приказ до сада постигнутих резултата. Национална служба за запошљавање наступом ће, између осталог, промовисати дуално образовање у пракси. На њиховом штанду психолози ће тестирати и усмеравати ученике, односно, биће омогућено „каријерно вођење”.

Мр Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма, истакао је да је стратешки партнер Новосадског сајма у највећем делу сајамских активности Покрајинска влада са својим секретаријатима. Он је додао да после да после дужег периода Покрајинска влада и Новосадски сајам имају артикулисан заједнички наступ. „У прилог томе говори и чињеница да Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама заједно са Новосадским сајмом учествују на једној оваквој манифестацији“, рекао је Цветковић.

Осим 12. по реду Сајма образовања „Путокази“, у периоду од 6. до 12. марта 2017. биће одржан и 23. међународни Салон књига, 22. међународна изложба уметности „Арт експо“ и Дигиталне комуникације и Конференција „BlogOpen-BlogNext”. Радно време Новосадског сајма је од 10 до 19 сати, а улаз је бесплатан.img_8485jpg