ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ПОЗДРАВИО ПРВУ ГЕНЕРАЦИЈУ СТУДЕНАТА НА СТУДИЈСКОМ ПРОГРАМУ МАСТЕР СТРУКОВНИ ВАСПИТАЧ

Висока школа струковних студија за образовање васпитача Нови Сад је установа са традицијом од 1952. године, која је од Школе за васпитаче, затим Педагошке академије прерасла у Високу школу струковних студија за образовање васпитача и са поносом школује 13 генерацију Струковних васпитача и прву генерацију Мастер струковних васпитача.

Поздраљајући прву генерацију студената уписаних на студијски програм Мастер струковни васпитач, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је рекао: ,,Увек ћемо се вратити једном добро познатом принципу који каже да, колико год тежили успеху који се може изразити кроз материјална остварења, ипак је највећа вредност, вредност свих вредности, потпуно остварење личних потенцијала. Ко о томе размишља? Размишљају васпитачи.“

Говорећи о хармонизацији свих наших потенцијала који резултирају јасним предметом васпитања, личношћу, секретар је додао:

,,Већина нас жели да оствари неки успех и то је саставни део сваке личности. Неко тежи власти, неко моћи, али и за власт, и за моћ и за углед, неопходно је васпитање. У ђачкој књижици тридесетих година прошлог века стоји да су три највеће светиње Бог, краљ и отаџбина, а две највеће љубави родитељи и учитељи. Видите како је неопходно бити у хармонији са претходним генерацијама. То је нешто што обавезује. Битно је бити у хармонији са истином, са природом, са неким стварима које не можете изразити новцем или друштвеним утицајем. Ви, као васпитачи, увек ћете морати испред себе видети човека и некога ко се никад неће постидети Вас у годинама свог стварања.“

,,Од срца вам се захваљујем што чувате ту човекољубиву димензију нашег постојања јер је човек највеће добро и овог друштва у коме јесмо као и оног у ком ће будуће генерације стасавати”, истакао је проф. др Зоран Милошевић.

Национални савет за високо образовање Републике Србије акредитовао је студијски програм основних струковних студија за образовање васпитача Школи у Новом Саду први пут 2007. године, а 2012, незнатно измењен и допуњен студијски програм је, после успешне унутрашње и спољашње евалуације, акредитован и други пут. Акредитацију студијског програма специјалистичких струковних студија 2. степена Школа је добила 2009. године. Акредитовани студијски програм, упоредив је са сличним програмима у иностранству: Сарваш (Мађарска), Кечкемет (Мађарска), Осијек (Хрватска), од којих је најтешња сарадња успостављена са Кечкеметом. Школа је успоставила и богату међународну сарадњу са Високом педагошком школом у Цириху, која их је изабрала за партнере управо због високе компатибилности наставних планова и програма.

Путем конкурса за развојноистраживачке пројекте високих школа струковних студија са територије АП Војводине, Високој школи струковних студија за образовање васпитача Нови Сад, од 2017. године одобрено је укупно 5 пројеката.