POKRAJINSKI SEKRETAR MILOŠEVIĆ U POSETI VRŠCU

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević bio je u ponedeljak 6. februara 2017. u radnoj poseti gradu Vršcu. Tom prilikom sekretar Milošević je zajedno sa saradnicima  posetio najmlađu kompaniju, koja posluje u okviru FINE Group – Ave Pharmaceutical, proizvođača  humanih lekova. Milošević je prilikom posete ovoj kompaniji,  koja je sufinansirana  u okviru programa razvoja pogona za primenu novih tehnologija, rekao da će Pokrajinska vlada i ove godine stimulisati subjekte koji uspešno spajaju nauku i privredu.

„Tamo, gde je ta saradnja bila nažalost zloupotrebljena, ne samo da nećemo sarađivati, već ćemo preduzeti i odgovarajuće mere. Današnja poseta kompaniji Ave Pharmaceutical govori u prilog tome da je kompanija uspešna, a to se ogleda u broju zaposlenih i primeni novih tehnologija, ali i kroz uspešnu saradnju ne samo sa zdravstvenim institucijama na nivou pokrajine, već i na nivou cele Srbije“, istakao je Milošević.

Kompanija Ave Pharmaceutical proizvodi humane lekove za centralni nervni sistem i kardio palete i upravo zbog toga im je svaka pomoć, koja doprinosi da njihov proizvod lakše i brže stigne do korisnika – kliničkih centara i zdravstvenih ustanova, dobrodošla. Direktor kompanije Vladimir Kovačević istakao je da uz Galeniku,  Ave Pharmaceutical predstavlja trenutno jedinu domaću farmaceutsku kompaniju.

„Trenutno imamo 65 zaposlenih radnika. Pokušaćemo da kroz naredni investicioni ciklus proširimo kapacitete, u nadi da ćemo biti još zastupljeniji na tržištu“, rekao je Kovačević.

Nakon posete farmaceutskoj kući, pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević, posetio je Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača “Mihailo Palov” – Vršac i tom prilikom najavio raspisivanje novih javnih poziva, koji će se po prvi put odnositi na visoko školske ustanove i njihove razvojno-istraživačke projekte. Milošević je najavio da će za ove projekte biti izdvojeno oko 5 miliona dinara.  Takođe, 5 miliona dinara biće izdvojeno za projekte nacionalnih manjina i još 5 miliona za umetničko-istraživačke projekte.

„Mi smo sa nekih 15 miliona dinara inovirali istraživačke projekte, kako bismo sve te specifičnosti visokog obrazovanja izrazili na način, koji je do sada bio nepotrebno zapostavljen“, istakao je Milošević.

Inače, povećan je i udeo Sekretarijata u ukupnom budžetu škola, budući da je u 2015. on iznosio tek 54%, u 2016. povećan je na 70%, a u ovoj godini iznosiće oko 80%.

Direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača “Mihailo Palov”, Jelena Prtljaga najavila je novine za narednu školsku godinu, tj. uvođenje programa  strukovni master vaspitač.img_7016jpg