POKRAJINSKI SEKRETAR MILOŠEVIĆ POSETIO STUDENTE SA INVALIDITETOM KOJI SU NA OPORAVKU U BANJI KANJIŽI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević posetio je u utorak 23. jula 2019. studente sa invaliditetom koji su na oporavku u Banji Kanjiži. Zahvaljujući projektu „Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom“, Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom, za koji je sredstva izdvojio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, šesnaest studenata Univerziteta u Novom Sadu sa delimično ili potpuno otežanim hodom i oslabljenom motorikom, boravi deset dana na rehabilitaciji u Banji Kanjiži. Tim povodom, sekretar Milošević  rekao je:

,,Na kraju gotovo desetodnevnog boravka studenata razloga za zadovoljstvo je mnogo. Najpre, izdvajam izbor destinacije, na mestu smo gde se susreću, pre svega, vrlo stručni ljudi i oni koji imaju puno ljubavi prema svom poslu i mladim ljudima u procesu razvoja i građenja svog životnog puta. Naravno, posebno zadovoljstvo predstavljalo je osmišljavanje sadržaja koji su tokom ovih deset dana pratili naši studenti, jer ovo je proces rehabilitacije, rekreacije i edukacije i pokazuje kako fizičko vežbanje zapravo poboljšava kvalitet života, a reprezentovan je i bogat kulturno-umetnički program koji je u ovim danima donosio neku posebnu radost vremenu provedenom u banji. Posebno zadovoljstvo je u činjenici da se na jedan lep način spojilo ono što je struka, ono što je ljubav sa onim što je nadležnost Pokrajine, Univerziteta, studenata i medija. Ovo je jedan dobar kapital za ono što ćemo uraditi i iduće godine i siguran sam da ćemo tada biti još bolji.“

Studenti sa invaliditetom uz prisustvo ličnih pratilaca i dva edukatora, borave u Banji Kanjiži u periodu od 15. do 25. jula 2019. godine, gde im je, pored usluga rehabilitacione terapije neophodne za umanjenje posledica određenog oblika invaliditeta, omogućeno da učestvuju  u diskusijama i radionicama edukativnog karaktera.

Ove godine, boravak studenata obogaćen je sadržajnim kulturno-umetničkim programom: prisustvovali su koncertu rok grupe ,,Bubi Ka“, naučili su osnovne tehnike vajanja u Grnčarskoj radionici ,,Barka“, družili su se s pesnikom Nenadom Grujičićem, uživali u izvođenju operske umetnice Ane Aleksić Šajrer i dramskom nastupu glumaca iz ,,Državnog posla“, Dimitrija Banjca i Nikole Škorića.

U poseti studentima, pored pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića, bili su: mr Katarina Kovačević, podsekretarka, prof. dr Dejan Jakšić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu i mentor za studente sa invaliditetom Stefan Savić.