POKRAJINSKI SEKRETAR MILOŠEVIĆ ČESTITAO STUDENTIMA 4. APRIL – DAN STUDENATA

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uputio je studentima čestitku povodom 4. aprila – Dana studenata, koji se obeležava u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine.

„ Dragi studenti, primite najiskrenije čestitke povodom obeležavanja vašeg dana – Dana studenata. Želim vam da, kao i svih ovih godina, budete željni znanja, društveno odgovorni pojedinci, humani, hrabri, požrtvovani i dostojni svojih kolega od pre osamdeset godina. Nažalost, ove godine Dan studenata dočekujemo u okolnostima koje ponovo stavljaju celo čovečanstvo pred velika iskušenja. Zato vas molim da u pravom smislu reči budete intelektualna elita za novo doba, i u ovim danima pokažete dodatno strpljenje, razumevanje i društvenu odgovornost – OSTANITE KOD KUĆE.  Uz najbolje želje za vaše dobro zdravlje i zdravlje vaših porodica, želim vam srećan Dan studenata“, poručio je sekretar Milošević.

4. aprila 1936. godine ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu ubijen 25-godišnji Žarko Marinović, student prava.

Štrajk studenata trajao je od 3. do 28. aprila 1936. godine u Beogradu, a kao rezultat povučena je odluka o zavođenju policije na Univerzitetu, smenjen rektor Vladimir Ćorović i za novog izabran Dragoslav Jovanović.