ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА УПУТИЛА ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Покрајинска влада у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и хуманитарном организацијом „Мајка девет Југовића“, упутила је данас заједничку донацију корисницима социјалне помоћи и Народним кухињама при Епархији Рашко-призренској, на Косову и Метохији. Догађају је присуствовао покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић заједно са помоћницом Јеленом Станић Марић. Тим поводом Милошевић је истакао да хуманитарна помоћ која се шаље нашим сународницима, али и припадницима других националних заједница, представља важан гест помоћи, солидарности и разумевања изузетно тешке ситуације у којој се они налазе.

„То је пре свега борба за слободу опстанка, говора, политичког идентитета, али и оног „обичног“ људског опстанка у коме је сиромаштво посебно видљиво на простору Косова и Метохије. Реч је о стотинама корисника Народних кухиња, међу њима, осим наших сународника, има и оних корисника који немају веру и нацију, напросто су својом муком и социјалним статусом упућени на ову помоћ“, рекао је Милошевић и нагласио да ова хуманитарна мисија гледа, пре свега, интерес човека.

Секретар Црвеног крста Града Новог Сада, Драган Лазић, рекао је да овај контигент износи 12 тона хуманитарне помоћи, чија процењена вредност износи више од 8 милиона динара.

„Месец октобар је традиционално посвећен слању помоћи на Косово и Метохију. Овог пута реч је о брашну, прехрамбеним артиклима, конзервираној храни, школским торбама, обући и средствима за личну хигијену“, рекао је Лазић.

Покрајинска влада ће у наредној недељи упутити још један камион од 22 тоне брашна хуманитарне помоћи на Косово и Метохију.