ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ПО ПРВИ ПУТ ФИНАНСИРА НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКЕ ПРОЈЕКАТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА – НАЦИОНАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић уручио је данас уговоре представницима акредитованих високошколских установа, који су добили средства на основу Јавног конкурса за финансирање научноистраживачких пројеката националних мањина – националних заједница у АП Војводини у 2017. години

Честитајући руководиоцима пројеката, Милошевић је истакао да након развојно-истраживачких и уметничко-истраживачких пројеката, научноистраживачки пројекти националних мањина – националних заједница заокружују посебно изражен сензибилитет према нашој различитости.

„ Драго ми је што је Покрајинска влада по први пут препознала значај оваквих пројеката и што смо отпочели процес који ће значити препознавање не само нечега што припада националним мањинама – националним заједницама. То је потреба свих нас, јер представља корак у разумевању чињенице да нам је заједнички корен стваралаштво, то јест опште добро. Осим стручних савета, који су оцењивали проблемски и методолошки квалитет, ови пројекти су препознати и од стране националних савета, који су дали свој суд о томе шта је у интересу самих националних заједница“, рекао је Милошевић и додао да ће следеће године буџет Секретаријата бити издашнији према овим пројектима, али примерено конкурентности.

На Конкурс, за чију реализацију је предвиђено 4 милиона динара, стигло је укупно 18 пријава, а одобрено је 10 предлога пројеката са 5 високошколских институција, и то: Филозофског факултета, Технолошког факултета, Учитељског факултета на мађарском наставном језику у Суботици, Педагошког факултета у Сомбору и Универзитета ЕДУКОНС, Факултет пословне економије.

Највише пројеката добила је мађарска национална заједница – четири пројекта, два пројекта је добила ромска национална заједница и по један пројекат добили су: румунска, словачка, русинска и буњевачка национална мањина – национална заједница.