POKRAJINSKA VLADA OPREDELILA 5 MILIONA DINARA ZA PROJEKTE NACIONALNIH MANJINA – NACIONALNIH ZAJEDNICA I 6 MILIONA ZA USTANOVE STUDENTSKOG STANDARDA U AP VOJVODINI

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je danas rešenja predstavnicima visokoobrazovnih ustanova iz AP Vojvodine koje su dobile sredstva u visini od 5 milion dinara za 14 naučno-istraživačkih i razvojnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i rešenja u vrednosti od 6 miliona dinara namenjenih studentskim centrima „Novi Sad“ i „Subotica“, a koja su odobrena po Konkursu za sufinansiranje tekućih popravki i održavanje zgrada, objekata i opreme u ustanovama studentskog standarda čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina za 2020. godinu.

Na početku svog obraćanja sekretar Milošević je rekao da mu je posebna čast da pozdravi direktore Studentskog centra „Novi Sad“ Zorana Martinovića i Studentskog centra „Subotica“, Ranka Čuljkovića, koji su zajedno pripremili više od 16.000 obroka tokom vanrednog stanja za ishranu pacijenata u privremenim KOVID bolnicama.

„To pokazuje kakav smo mi sistem. Dakle, ono što se zacrta u Vladi, Gradu Novom Sadu, Studentskom centru, Univerzitetu u Novom Sadu, Pokrajinskom sekretarijatu, to je jedna jedinstvena politika – briga o čoveku“, naglasio je sekretar Milošević.

Obraćajući se prisutnima sekretar Milošević je istakao da izdvojena sredstva za projekte namenjene nacionalnim manjinama-nacionalnim zajednicama nisu velika, ali da je veoma važana poruka koja se šalje.

„ Kakav god da je budžet, koliko god nekada restriktivan i štedljiv, Pokrajinska vlada ne odustaje od projekata koji su plod naše tradicije, manira, razumevanja i različitih nijansi vojvođanskog društva. Pripadnici nacionalnih manjina to zaslužuju, jer je to naš identitet i nešto što smo utkali i u sistem visokog obrazovanja“, kazao je sekretar Milošević i dodao da su na konkursu imali podjednaku mogućnost da učestvuju i fakulteti i visoke škole strukovnih studija.

„Izuzetno me raduje što smo nekim visokim školama strukovnih studija, koje neguju nastavu na jezicima nacionalnih manjina, kao na primer na romskom jeziku, dali šansu da konkurišu i predstavljaju ravnopravnog partnera sa ostalim visokoškolskim ustanovama, rekao je sekretar Milošević i dodao da je posebno ponosan na činjenicu da je za četiri godine, koliko postoji ovaj konkurs, Sekretarijat finansirao 50 projekata u delu afirmacije i negovanja nacionalnog identiteta nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica.

Ove godine 14 projekata će realizovati osam visokoobrazovnih institucija u AP Vojvodini, i to: Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, Filozofski fakultet – Odseci za rusinistiku, slovakistiku i rumunistiku, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ Vršac, Fakultet poslovne ekonomije, Univerzitet Edukons, Pedagoški fakultet u Somboru i Poljoprivredni fakultet.

Najviše projekata pripalo je mađarskoj nacionalnoj manjini – nacionalnoj zajednici, koja je ove godine dobila 5 projekata, po dva projekta su dobile rusinska i romska nacionalna manjina, a po jedan projekat je pripao nemačkoj, bunjevačkoj, slovačkoj, hrvatskoj i rumunskoj nacionalnoj manjini – nacionalnoj zajednici.

Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost opredelila 6 miliona dinara za ustanove studentskog standarda čiji je osnivač AP Vojvodina. Studentskom centru „Novi Sad” dodeljeno je 4 miliona dinara za za sufinansiranje izvođenja molerskih radova u studentskom restoranu 2 i 3, dok je 2 miliona dinara izdvojeno za sufinansiranje molersko-farbarskih i parketarskih radova u objektima Studentskog centra “Subotica“ u Subotici.