POKRAJINA POMAŽE U SANACIJI HAVARIJE NA PRIRODNO-MATEMATIČKOM FAKULTETU

Havarija koja je pretila da ugrozi zdravlje zaposlenih naučnika, istraživača i studenata u Laboratoriji Departmana za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, biće sanirana zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade.

Tim povodom zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić, posetila je danas Prirodno-matematički fakultet i obišla radove na rekonstrukciji mreže i odvodnog sistema otrovnih gasova u Laboratoriji Departman za biologiju i ekologiju.

„Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost po hitnom postupku izdvojila 450.000 dinara za sanaciju ove havarije. Obilaskom Laboratorije stekli smo uvid u pravo stanje u kome se nalazi ceo Departman, kao i zgrada koja je izgrađena pre 44 godine. Naš zaključak je da je zgrada spremna za kompletnu rekonstrukciju“, naglasila je zamenica Rakić i dodala da će Pokrajinska vlada i Sekretarijat pomoći u daljoj rekonstrukciji zgrade, ali i nabavci nove opreme.

Do havarije je došlo usled starosti samih instalacija, a u kombinaciji sa vremenskim prilikama i velikom količinom vode i vlage u vazduhu, došlo je do kondenzacije i rastvaranja naslaga u cevima. Naime, iz napuklih cevi i njihovih oštećenih spojeva sliva se tečnost visoke kiselosti. Zbog svega navedenog, rad Laboratorije je onemogućen, a zaposleni su bili u opasnosti da prolaskom kroz hodnik u čijem plafonu se nalaze instalacije budu direktno izloženi opasnim hemikalijama.

Prema rečima direktora Departmana, prof. dr Gorana Anačkova, svaka pomoć koju Pokrajinska vlada i Sekretarijat upute prema Prirodno-matematičkom fakultetu i Departmanu puno znači, jer pruža mogućnost da se Laboratorija privede nameni u savremenim uslovima.

„Reč je o Laboratoriji za fiziologiju biljaka, koja je poznata u nacionalnim, ali i u međunarodnim okvirima. Pre nekoliko decenija ovde je bila smeštena kompletna nauka fiziologije biljaka Univerziteta u Novom Sadu“, rekao je direktor Anačkov.