ПОКРАЈИНА ПОДРЖАЛА БОРАВАК СТУДЕНАТА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У „БАЊИ КАЊИЖА“

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зораном Милошевићем, посетио је данас студенте са инвалидитетом којима је обезбеђен десетодневни опоравак у „Бањи Кањижа“, у оквиру пројекта „Рехабилитација и лечење студената са инвалидитетом“.

Пројекат Новосадског удржења студената са инвалидитетом реализује се уз подршку Покрајинске владе. Циљ је да се студентима са делимично или потпуно отежаним ходом и моториком кроз активности терапијско-рекреативног типа помогне и дође до побољшања њиховог стања или, бар, да се спречи погоршање. Истовремено, током боравка у бањи, кроз едукације, дискусије и радионице, студенти ће стећи вештине које ће им као будућим академским грађанима, бити врло значајне у животу.

Потпредседник Милићевић је нагласио да је Покрајинска влада, на иницијативу Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, први пут одобрила средства у износу од 1,2 милиона динара за рехабилитацију и опоравак 10 студената са инвалидитетом и њихових пратилаца у „Бањи Кањижа“.

„У разговору са студентима чули смо да им боравак у бањи заиста значи и прија“, рекао је потпредседник Милићевић. Он је додао да је кроз подршку пројекту Покрајинска влада желела да студентима омогући да кроз опоравак и рехабилитацију буду спремни за наредну школску годину, али и да им на овај начин покаже да у Србији имају подршку и да након завршених студија остану овде да живе.

Потпредседник Милићевић је указао на потребу целог друштва да више пажње поклања особама са инвалидитетом, посебно студентима, јер су они будућност нашег друштва. Он је позвао институције и друштвено одговорне компаније да подрже овакве акције, али и друге активности удружења особа са инвалидитетом, јер то нашим суграђанима пуно значи.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић је нагласио да Покрајинска влада кроз подршку овом пројекту, али и друге активности, показује разумевање за особе са инвалидитетом.

Он је нагласио да студенти са инвалидитетом оваквим иницијативама показују да храбро носе терет одговорности властитог живота, да сами креирају своју будућност тако што неће бити некоме на терету, него ће себи и другима помагати тако што ће кроз своје образовање бити снага нашег друштва.

Директорица „Бање Кањижа“ Слободанка Дрндарски је нагласила да у бањи, у сваком моменту борави значајан број особа са инвалидитетом и сметњама у кретању. Због тога је бања у протеклом периоду прилагодила пословање и простор тим корисницима. Она је навела да је до сада реконструисан базенски блок, обезбеђени су дизалица за базен и каде, а у плану су и други пројекти који ће обезбедити још боље услове за боравак особа са инвалидитетом у бањи.

Ана Илић, координатор пројеката, захвалила се Покрајинској влади и „Бањи Кањижа“ на подршци пројекту који је веома значајан за студенте са инвалидитетом. Она је још додала да на Универзитету у Новом Саду студира око 90 академаца са инвалидитетом.