ПОКРАЈИНА ДОДЕЛИЛА ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИСТРАЖИВАЧКОГ СТВАРАЛАШТВА НА ПОЉУ УМЕТНОСТИ

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је данас решења о додели средстава на основу јавног конкурса за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом на пољу уметности. За реализацију овог конкурса, намењеног регистрованим научноистраживачким институцијама с програмима академских студија са територије АП Војводине, Секретаријат је издвојио пет милиона динара.

Покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић је, овом приликом, рекао да је Покрајинска влада, по први пут, препознала уметничко-истраживачке пројекте. Новчани износ од пет милиона, како је додао, није толико у првом плану, колико је то вредносна оријентација да препознајемо појам истраживачког у лепом.

„Сви сте ви допринели у креирању једне политике, заправо испровоцирали сте да политика буде одговорнија према ономе што радите годинама и деценијама. Верујем да ћемо наредних година са више средстава и у јачој конкуренцији подржавати истраживачко-уметничко стваралаштво“, истакао је проф. др Милошевић обраћајући се носиоцима подржаних пројеката.

Финансијску подршку су добила четири ликовна, четири музички и један драмски пројекат, као и пројекат из примењене уметности. Њих је одабрала петочлана комисија, коју су опет у већини чинили уметници. Приоритетне области истраживања које су биле предмет конкурса су наука о примењеним уметностима и дизајн, наука о музичкој уметности, наука о ликовним уметностима, наука о драмским уметностима, аудио и визуелно стваралаштво и примењене области из научног интердисциплинарног истраживања у којима постоји уметничка компонента, као што су рестаурација и конзервација.

Декан Академије уметности у Новом Саду Синиша Бокан, факултета са више подржаних пројеката, захвалио се на препознавању потребе да се уметност сагледава из још једног угла и да се уметнички ангажман оплемени једном новом категоријом.

 30052017_nauka_3novo