ПОКРАЈИНА ДОДЕЛИЛА 100 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПОДРШКУ ПРОЈЕКТИМА КОЈИ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ ЕУ

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић уручила је данас 64 уговора корисницима, који су остварили право на бесповратна средства у оквиру овогодишњег конкурса ресорног секретаријата за суфинансирање пројеката, који се финансирају из фондова Европске уније.

Вредност ових уговора је 100 милиона динара.

Смиљка Јовановић је изнела да Покрајинска влада једина у Србији субвенционише програме намењене суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова Европске уније. Почело се 2012. године са 20 милиона динара, а 2017. година је, како је подсетила, завршена сумом од 200 милиона динара за ове намене.

„Образовним и научним институцијама наменили смо 22 уговора, у вредности 29,5 милиона динара. Са 16 уговора подржаћемо јединице локалних самоуправа на територији АП Војводине, чија је вредност 42,6 милиона динара. За институције у области здравства и социјалне заштите, определили смо 3 уговора у вредности пет милиона динара, док је регионалним развојним агенцијама , пословним инкубаторима и јавним предузећима у нашој покрајини намењено по пет уговора у вредности шест и по и девет милиона динара“, истакла је секретарка Јовановић. Преостала средства припала су невладиним организацијама, у оквиру 13 уговора.

Највећи број уговора за подршку финансирања пројеката из фондова ЕУ, укупно 45, додељен је за учешће у ИПА пројектима у оквиру програма прекограничне сарадње (Румунија, Мађарска и Хрватска), Дунавског транснационалног програма – 4 уговора, те социјалне инклузије, програма Еразмус+ и Козме.

Секретарка Јовановић је истакла да је интересовање за ова средства веће од тренутних могућности, те да су потенцијални корисници у 2018. години исказали потребу за средствима у висини 250 милиона динара. Тим поводом, рекла је да ће Секретаријат имати у виду ову чињеницу, као и то да они корисници који нису данас добили уговоре из процедуралних разлога, а таквих је 34 од 108 који су конкурисали, на ова средства могу рачунати у наредном циклусу.

Како је секретарка Јовановић рекла, након ребаланса покрајинског буџета у јуну, за ове намене биће опредељено још 100 милиона динара.

Додели уговора присуствовала је и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.