ПОДСЕКРЕТАР МИХИЋ: „ДА ВИШЕ НЕ БУДЕМО ЗЕМЉА ШРАФЦИГЕРА, НЕГО ЗЕМЉА НАУЧНИКА, ИСТРАЖИВАЧА И РАЗВОЈА НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА“

У Великој сали Скупштине АП Војводине  данас је одржан други дан „Дунавског бизнис форума“, који се организује пету годину за редом. Учеснике Панел дискусије „Нове технологије – велика шанса Србије“ поздравила је проф. др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност. Том приликом Михић је нагласила да 21. век представља век у коме је нераскидива веза између високог образовања, науке и привреде.

Као позитиван пример данашњег савременог друштва Михић је навела Финску, која издваја око 4 посто свог буџета за развој науке и где на 1000 запослених долази 15 регистрованих истраживача. Такође, на милион становника у Сједињеним америчким државама долази 1.600 регистрованих патената годишње, док је у Јужној Кореји 4.500 регистрованих патената годишње.

„Србија треба своју шансу да тражи у развоју нових технологија, јер повезаност нових технологија, истраживања, развоја, примењене науке и високог образовања представља нашу шансу да више не будемо земља шрафцигера, него земља научника и истраживача“, рекла је Михић.

Подсекретар Михић позвала је учеснике Форума и младе истраживаче и научнике да учествују у пројектима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност и најавила нове програме за следећу годину, који ће пре свега бити окренути повезивању науке и привреде.

Пети „Дунавски бизнис форум“ окупио је представнике 14 подунавских земаља и посвећен је Дунавској стратегији, документу Европске комисије чији је циљ да се у ширем региону који повезује Дунав, повежу људи, идеје и тржиште и тако се обезбеди привредни и друштвени просперитет.

vpz_0166jpg