POČINJE SAJAM „NAUKA ZA PRIVREDU“

Dvodnevna sajamska manifestacija „Nauka za privredu“, koja se po prvi put organizuje ove godine, počinje u ponedeljak 4. decembra. Tim povodom u Svečanom salonu Novosadskog sajma danas je organizovana konferencija za novinare na kojoj je istaknuto da ova Manifestacija predstavlja krunu sajamske godine na Novosadskom sajmu. Poslovni sajam „Nauka za privredu“ organizovan je uz podršku i saradnju Pokrajinske Vlade, Novosadskog sajma i Privredne komore Vojvodine.

Cilj Sajma je povezivanje naučnih institucija i organizacija sa firmama i kompanijama, primena naučnih znanja i projekata u privredi i tačan uvid u realne potrebe tržišta. Prema rečima pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zorana Miloševića, ova manifestacija predstavlja mesto susretanja ljudi i ideja.

„ Ovoga puta želimo da osnažimo ono što je već uveliko prisutno na Univerzitetu u Novom Sadu i na institutima, a to je nauka koja je u funkciji privrednog razvoja našeg društva. Ova misija je možda nedovoljno shvaćena u prethodnom periodu, ali mi verujemo da ona predstavlja moćan generator razvoja i realan potencijal naše budućnosti. Važno je da imamo partnere, ne samo u našem Univerzitetu, već i u našim prijateljima, kao što su Institut za biologiju mora iz Crne Gore, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, ali i prijatelji iz francuske regije Valdoaz“, rekao je Milošević.

Vrata Novosadskog samja biće otvorena 4. i 5. decembra od 10 do 17 sati, a ulaz za sve zaineresovane posetioce je besplatan.

„Na 550 kvadratnih metara predstaviće se 23 izlagača. Program poslovnih i stručnih aktivnosti usmeren je u cilju pronalaženja zajedničkog imenitelja za rad naučnih institucija i privrednih subjekata“, rekao je Boris Nadlukač, izvršni direktor za sajamsku delatnost i dodao da je u animiranju kompanija i privrednih društava aktivno učešće uzela i Privredna komora Vojvodine, kao i Razvojna agencija Vojvodine.

Univerzitet u Novom Sadu će na Sajmu predstaviti aktuelne projekte, 247 laboratorija koliko ih radi na fakultetima i institutima, biće predstavljeni i centri koji rade u sklopu Univerziteta, a sve u cilju komercijalne primene znanja i tehnologija.

„Prvi put će potencijal Univerziteta u Novom Sadu biti objedinjeno predstavljen, a sajamska manifestacija pružiti sintezu znanja fakulteta i instituta i privredi omogućiti uvid u sveobuhvatnu ponudu i mogućnosti Novosadskog univerziteta, istakao je rektor Univerziteta prof. dr  Dušan Nikolić.

Prema rečima direktora Instituta BioSense, prof. dr Vladimira Crnojevića, misija tog instituta je da iznese istraživanja iz laboratorija, približi ih privredi, a Sajam je korak u pravom smeru ka tom cilju.