ПОЧИЊЕ САЈАМ „НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ“

Дводневна сајамска манифестација „Наука за привреду“, која се по први пут организује ове године, почиње у понедељак 4. децембра. Тим поводом у Свечаном салону Новосадског сајма данас је организована конференција за новинаре на којој је истакнуто да ова Манифестација представља круну сајамске године на Новосадском сајму. Пословни сајам „Наука за привреду“ организован је уз подршку и сарадњу Покрајинске Владе, Новосадског сајма и Привредне коморе Војводине.

Циљ Сајма је повезивање научних институција и организација са фирмама и компанијама, примена научних знања и пројеката у привреди и тачан увид у реалне потребе тржишта. Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зорана Милошевића, ова манифестација представља место сусретања људи и идеја.

„ Овога пута желимо да оснажимо оно што је већ увелико присутно на Универзитету у Новом Саду и на институтима, а то је наука која је у функцији привредног развоја нашег друштва. Ова мисија је можда недовољно схваћена у претходном периоду, али ми верујемо да она представља моћан генератор развоја и реалан потенцијал наше будућности. Важно је да имамо партнере, не само у нашем Универзитету, већ и у нашим пријатељима, као што су Институт за биологију мора из Црне Горе, Министарство науке и технологије Републике Српске, али и пријатељи из француске регије Валдоаз“, рекао је Милошевић.

Врата Новосадског самја биће отворена 4. и 5. децембра од 10 до 17 сати, а улаз за све заинересоване посетиоце је бесплатан.

„На 550 квадратних метара представиће се 23 излагача. Програм пословних и стручних активности усмерен је у циљу проналажења заједничког именитеља за рад научних институција и привредних субјеката“, рекао је Борис Надлукач, извршни директор за сајамску делатност и додао да је у анимирању компанија и привредних друштава активно учешће узела и Привредна комора Војводине, као и Развојна агенција Војводине.

Универзитет у Новом Саду ће на Сајму представити актуелне пројекте, 247 лабораторија колико их ради на факултетима и институтима, биће представљени и центри који раде у склопу Универзитета, а све у циљу комерцијалне примене знања и технологија.

„Први пут ће потенцијал Универзитета у Новом Саду бити обједињено представљен, а сајамска манифестација пружити синтезу знања факултета и института и привреди омогућити увид у свеобухватну понуду и могућности Новосадског универзитета, истакао је ректор Универзитета проф. др  Душан Николић.

Према речима директора Института БиоСенсе, проф. др Владимира Црнојевића, мисија тог института је да изнесе истраживања из лабораторија, приближи их привреди, а Сајам је корак у правом смеру ка том циљу.