ПОЧИЊЕ ДРУГИ САЈАМ „НАУКА ЗА ПРИВРЕДУ“

На иницијативу Покрајинске Владе,  у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност, Развојном агенцијом Војводине и Привредном комором Војводине, у четвртак  6. децембра 2018. године, биће организована, друга по реду, Сајамска манифестација „Наука за привреду“.

Тим поводом, у Свечаном салону Новосадског сајма, данас је одржана конференција за новинаре на којој је истакнуто да ове године има дупло више излагача у односу на прошлу, као и да ће овогодишњу Манифестацију отворити председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Циљ Сајма је повезивање научних институција и организација са фирмама и компанијама, примена научних знања и пројеката у привреди и тачан увид у реалне потребе тржишта.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, један од великих проблема, због кога се између осталог и дошло на идеју да се организује овај пословни сајам, јесте структура финансирања високог образовања у нашој земљи, с обзиром на то да се за високо образовање издваја између 60 и 70 процената средстава из буџета, док се преостали део остварује на тржишту.

„ За разлику од развијених земаља у којима се издвајања за науку крећу и до 4 посто, код нас је то свега 0,4 посто. Такође, структура средстава је код нас доминантно из буџета, док у развијеним економијама значајан део средстава долази из привреде“, рекао је секретар Милошевић и додао да Закон о фонду за науку Републике Србије, који треба да се усвоји, потенцира проблем те структуре у којој ће средства осим буџета, бити прибављена и од стране привредних субјеката.

„У валоризовање научних пројеката сада се укључује и привреда. Дакле, видимо да један кровни закон о науци иницира битно другачији однос науке и привреде. Наравно, аутономија високог образовања почива пре свега на научној делатности, она даје снагу високом образовању, али она је једини реални извор промена које могу настати у економији“, закључио је Милошевић.

Централна тема овогодишње сајамске манифестације „Наука за привреду“ је храна. Факултети, научноистраживачки центри и лабораторије са Универзитета у Новом Саду понудиће фирмама решења која могу да унапреде производњу и пласман производа и услуга, да развију нове производе и побољшају конкурентност на домаћем и иностраном тржишту.

Такође, биће организоване дискусије и тематски дијалози на тему хране из различитих перспектива. Поред тога, конкретне пословне договоре, и излагачи и посетиоци, имаће прилику да постигну на  Б2Б  састанцима. Сви заинтересовани могу да се пријаве на  платформи: naukazaprivredu2018.talkb2b.net.

Врата Новосадског сајма биће отворена од 10 до 17 сати, а улаз је бесплатан.