POČETAK JEDNE OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U SRPSKU NAUKU

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević , pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević danas su u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisali Ugovor o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instituta BioSens i nabavke naučnoistraživačke opreme u okviru projekta „Antares“.

Potpisivanjem ovog ugovora započinje nacionalno investiranje u jedan od najznačajnijih i najvećih naučnoistraživačkih projekata u našoj zemlji. Projekat ANTARES, koji zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije i Evropska komisija sa 28 miliona evra, za cilj ima da razvije BioSens u evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i na taj način dovede do digitalizacije domaćeg sektora poljoprivrede.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je tim povodom, u izjavi za medije, rekao da je ovo veliki dan za srpsku nauku i sve koji su dali podršku projektu.

„Pokazali smo da imamo snagu da ujedinjeni oko projekta možemo da uradimo sve ono što oličava evrointegracije. To pokazuje da na našem evropskom putu ne idemo sa ispruženom rukom, nego zaista postajemo partneri sa evropskim prijateljima. Ono što spaja informatiku i poljoprivredu jeste nešto što će nas i te kako spojiti sa evropskim okruženjem,“ rekao je prof. dr Milošević i zahvalio se Vladi Srbije, resornom ministarstvu i Kancelariji za javna ulaganja, koji su u realizaciju ovog projekta uložili veliki napor, ne samo finansijski, nego i u organizacionom smislu.

„Povezanost nauke sa tehnološkim razvojem i privredom je nešto što je od primarne važnosti“, rekao je Šarčević i tom prilikom dodao da trajno finansiranje nauke jedan od dva najbitnija projekta Ministarstva koji zahtevaju veću uključenost naučne zajednice u Srbiji.

Ovim Ugovorom otpočinje ulaganje od 14.019.900 evra u periodu od 2017-2019. godina, iz sredstava Finansijskog ugovora „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“, koji je Republika Srbija zaključila sa Evropskom investicionom bankom. Ova sredstva namenjena su izgradnji zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu i njenom opremanju najsavremenijom naučnoistraživačkom opremom.

Kao jedan od rezultata ovog ulaganja, već ove godine otvoreno je 30 novih radnih mesta u nauci, dok se u narednim godinama očekuje još oko 120 novih radnih mesta. U novom objektu Instituta BioSens, sem sadržaja posvećenih naučnicima, poseban radni prostor biće namenjen malim i srednjim preduzećima sa ciljem ubrzanog povezivanja domaćeg IT sektora i poljoprivrede. Na ovaj način, domaće kompanije imaće direktni pristup savremenim naučnoistraživačkim laboratorijama i resursima Instituta, ali i finansijskim sredstvima iz EU, širokoj mreži potencijalnih korisnika i investitora, te mentorskim i uslugama treninga iz oblasti poslovanja i IT. Pristup naučnoistraživačkoj opremi nabavljenoj u okviru ovog Ugovora biće na nedobitnoj osnovi omogućen svim zainteresovanim stranama, od naučnoistraživačkih organizacija do inovativnih preduzeća i preduzetnika.

„BioSens institut će se ovim potpisivanjem ugovora koji omogućava opremanje instituta najsavremenijom tehnološkom opremom svrstati u najboljih deset u celom svetu i time predstavljati permanentni akcelerator kako za naučne istraživače tako i za kompanije“, rekao je Crnojević.

Nabavka naučno istraživačke opreme započinje u septembru, a planirano je da zgrada bude u potpunosti završena i opremljena početkom 2019. godine.