ПОЧЕТАК ЈЕДНЕ ОД НАЈВЕЋИХ ИНВЕСТИЦИЈA У СРПСКУ НАУКУ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић , покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић данас су у Министарству просвете, науке и технолошког развоја потписали Уговор о финансирању и управљању пројектoм изградње зграде Института БиоСенс и набавке научноистраживачке опреме у оквиру пројекта „Антарес“.

Потписивањем овог уговора започиње национално инвестирање у један од најзначајнијих и највећих научноистраживачких пројеката у нашој земљи. Пројекат АНТАРЕС, који заједнички финансирају Влада Републике Србије и Европска комисија са 28 милиона евра, за циљ има да развије БиоСенс у европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде и на тај начин доведе до дигитализације домаћег сектора пољопривреде.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је тим поводом, у изјави за медије, рекао да је ово велики дан за српску науку и све који су дали подршку пројекту.

„Показали смо да имамо снагу да уједињени око пројекта можемо да урадимо све оно што оличава евроинтеграције. То показује да на нашем европском путу не идемо са испруженом руком, него заиста постајемо партнери са европским пријатељима. Оно што спаја информатику и пољопривреду јесте нешто што ће нас и те како спојити са европским окружењем,“ рекао је проф. др Милошевић и захвалио се Влади Србије, ресорном министарству и Канцеларији за јавна улагања, који су у реализацију овог пројекта уложили велики напор, не само финансијски, него и у организационом смислу.

„Повезаност науке са технолошким развојем и привредом је нешто што је од примарне важности“, рекао је Шарчевић и том приликом додао да трајно финансирање науке један од два најбитнија пројекта Министарства који захтевају већу укљученост научне заједнице у Србији.

Овим Уговором отпочиње улагање од 14.019.900 евра у периоду од 2017-2019. година, из средстава Финансијског уговора „Истраживање и развој у јавном сектору“, који је Република Србија закључила са Европском инвестиционом банком. Ова средства намењена су изградњи зграде Института БиоСенс у Новом Саду и њеном опремању најсавременијом научноистраживачком опремом.

Као један од резултата овог улагања, већ ове године отворено је 30 нових радних места у науци, док се у наредним годинама очекује још око 120 нових радних места. У новом објекту Института БиоСенс, сем садржаја посвећених научницима, посебан радни простор биће намењен малим и средњим предузећима са циљем убрзаног повезивања домаћег ИТ сектора и пољопривреде. На овај начин, домаће компаније имаће директни приступ савременим научноистраживачким лабораторијама и ресурсима Института, али и финансијским средствима из ЕУ, широкој мрежи потенцијалних корисника и инвеститора, те менторским и услугама тренинга из области пословања и ИТ. Приступ научноистраживачкој опреми набављеној у оквиру овог Уговора биће на недобитној основи омогућен свим заинтересованим странама, од научноистраживачких организација до иновативних предузећа и предузетника.

„БиоСенс институт ће се овим потписивањем уговора који омогућава опремање института најсавременијом технолошком опремом сврстати у најбољих десет у целом свету и тиме представљати перманентни акцелератор како за научне истраживаче тако и за компаније“, рекао је Црнојевић.

Набавка научно истраживачке опреме започиње у септембру, а планирано је да зграда буде у потпуности завршена и опремљена почетком 2019. године.