ПОЧЕЛА 15. ЦТ ШКОЛА

 У Амфитеатру ректората Универзитета у Новом Саду данас је отворен 15. по реду Едукативни семинар из компјутеризоване томографије. Поздрављајући присутне лекаре специјалисте из ове области, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић истакао је да је употреба ЦТ апарата постала императив у савременој дијагностици.

„Данас имамо прилику да сведочимо о улози информационих технологија у пољопривреди, затим ИТ сектор који  представља посебну вредност Новог Сада, али када се све то ради тамо где смо заиста  позвани да будемо истински алтруисти – у медицини, онда је то за сваку похвалу. Иза оваквих пројеката осим Универзитета у Новом Саду, стоји и Покрајинска влада, пре свега због тога што ова пракса најбоље сведочи о квалитету научноистраживачке делатности, на чему ће се у наредном периоду још више инсистирати“, рекао је Милошевић.

Лекари Центра за радиологију Клиничког центра Војводине, у оквиру Центра за континуирану едукацију у здравству Медицинског факултета  у Новом Саду, покренули су ЦТ школу 2003. године, као први едукативни семинар те врсте у Србији и региону. Школа је до сада имала више од 1.000 полазника.

Компјутеризована томографија представља моћан дијагностички модалитет, чије се могућности убрзано развијају, јер се  компјутерска наука  у савременом свету изузетно добро развија, а са њом  и могућности у радиологији.

Клиничари свих специјалности све више постају зависни од радиолошких налаза да би поставили дијагнозу, пратили ефекат терапије, преоперативне, постоперативне, као и постирадиационе компликације.