ОТВОРЕНА ТРЕЋA ОПТОМЕТРИЈСКA КОНФЕРЕНЦИЈA У СРБИЈИ

На Природно-математичком факултету, Универзитета у Новом Саду данас је отворена Трећa оптометријскa конференцијa у  Србији.

Као и свака струка и оптометрија захтева стално усавршавање и стицање нових знања, а ова конференција, једина те врсте у Србији, пружа могућност да се сазнају најновије информације из области оптометрије, али и офталмологије која је блиско повезана са оптометријом.

Учеснике Конференције поздравила је помоћница у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност Јелена Станић Марић која је том приликом истакла да су студије Оптометрије јединствене у нашој земљи и представљају најбољи пример успешне сарадње високог образовања и привреде.

„Идеја о формирању струковних студија проистекла је у великој мери од домаћих компанија, које раде у области оптичарства и оптометрије и довела до тога да на тржишту рада нема незапослених оптометриста“, истакла је помоћница Станић Марић.

Оптометристи су стручњаци за примарну бригу о здрављу вида. Школују се да могу изврштити преглед ока у смислу корекција вида и видне оштрине, израде наочара и других очних помагала, као и откривање дефеката у виђењу и препознавање болести ока.

Данас у Србији постоји и активно ради више од сто оптометриста који су своје знање из ове области стекли на струковним студијама оптометрије на Природно-математичком факултету у Новом Саду, које су покренуте 2007, на Департману за физику.

При конципрању и формирању струковних студија учествовали су професори са ПМФ-а, професори са Медицинског факултета, Универзитета у Новом Саду, професори са Универзитета у Кардифу (Велика Британија), Универзитета у Ваљадолиду (Шпанија), те стручњаци из великих компанија, као што су Есилор, Алкон-Циба Вижн, и многи други.