ОТВОРЕНА ЛАБОРАТОРИЈА ЗА ПОЛИМЕРЕ НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА

На Факултету техничких наука у Новом Саду, данас је свечано отворена Лабораторија за полимере, коју ће користити све катедре Департмана за производно машинство на Факултету техничких наука, као и Катедра за материјале Технолошког факултета у Новом Саду.

Лабораторија за полимере садржи комплетну аутоматску производну линију, која се састоји од машине за бризгање пластике, робота и пратеће опреме. Тако ће студенти наведених факултета, сада имати прилику да схвате како функционише процес прераде пластике, као и да надограде своја стечена теоријска знања.

У опремање ове савремене лабораторије, Факултет техничких наука је уложио око 40.000 евра, док је компанија “Neofyton“ из Новог Сада донирала опрему у вредности око 100.000 евра.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је, овом приликом, да темељ политике Покрајинске владе јесте удруживање око пројеката, који стварају нове вредности.

„Циљ нам је боље повезивање високог образовања и науке са привредом. Када неко из привреде уложи своја средства у науку и образовање, као што је то учинила компанија “Neofyton“, то је изванредна вест“, истакао је проф. др Милошевић. Он је указао да у овом случају, уједињени око заједничких пројекта нису администрације, већ реални привредни сектор и један од наших најбољих факултета, стручњаци из компаније и представници академске заједнице, чија су иновативна решења  омогућила да дође до реализације оваквог пројекта.

Милошевић је указао и на чињеницу да највећи бенефит од оваквих пројеката имају студенти, који ће представљати креативну индустрију и бити конкурентни и на европском тржишту.