OTVORENA KONFERENCIJA „FOODTECH 2018.“

Četvrti međunarodni kongres „Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane“ i XVIII Međunarodni simpozijum „Tehnologija hrane za životinje“, pod zajedničkim nazivom „FoodTech 2018.“, svečano su  otvoreni danas u Master centru Novosadskog sajma. Kongres organizuje Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, koji ove godine obeležava 12 godina od osnivanja i predstavlja jedan od vodećih istraživačkih instituta u oblasti tehnologije hrane i hrane za životinje u Srbiji i jugoistočnoj Evropi.

Učesnike konferencije pozdravila je prof. dr Dušica Rakić, zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Tom prilikom zamenica Rakić istakla je da Pokrajinska vlada i resorni Sekretarijat snažno podržavaju međunarodnu saradnju naučnih institucija u Vojvodini, organizovanje međunarodnih naučnih skupova i konferencija, kao priliku za razmenu znanja i novih postignuća.

„U društveno odgovornom svetu, cilj svih koji učestvuju u kreiranju hrane i hrane za životinje je da kroz hranu obezbede dobro zdravlje i dug život, zaštite životnu sredinu, smanje siromaštvo i pre svega, utiču na zadovoljstvo potrošača. Inovacije i inovativni trendovi u tehnologiji hrane i hrane za životinje su jedan od načina da se ispune svi ovi zahtevi i ovaj svet učini boljim mestom za život“, naglasila je zamenica pokrajinskog sekretara Rakić.

Kongres koji se već tradicionalno održava svake druge godine, ove godine je okupio blizu 250 učesnika iz više od 20 zemalja.

Oblasti koje će u najvećoj meri biti zastupljene su:  tehnologija i inženjerstvo hrane i hrane za životinje, funkcionalna hrana, ishrana i zdravlje, kao i kvalitet i bezbednost hrane.

Ovakva okupljanja imaju za cilj da prikažu najnovija naučna saznanja, omoguće individualnu i institucionalnu međunarodnu saradnju, umrežavanje u međunarodne tokove tehnologije kvaliteta i bezbednosti hrane; istovremeno, predstave našu zemlju i njenu tradiciju.