ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА „FOODTECH 2018.“

Четврти међународни конгрес „Технологија, квалитет и безбедност хране“ i XVIII Међународни симпозијум „Технологија хране за животиње“, под заједничким називом „FoodTech 2018.“, свечано су  отворени данас у Мастер центру Новосадског сајма. Конгрес организује Научни институт за прехрамбене технологије у Новом Саду, који ове године обележава 12 година од оснивања и представља један од водећих истраживачких института у области технологије хране и хране за животиње у Србији и југоисточној Европи.

Учеснике конференције поздравила је проф. др Душица Ракић, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност. Том приликом заменица Ракић истакла је да Покрајинска влада и ресорни Секретаријат снажно подржавају међународну сарадњу научних институција у Војводини, организовање међународних научних скупова и конференција, као прилику за размену знања и нових постигнућа.

„У друштвено одговорном свету, циљ свих који учествују у креирању хране и хране за животиње је да кроз храну обезбеде добро здравље и дуг живот, заштите животну средину, смање сиромаштво и пре свега, утичу на задовољство потрошача. Иновације и иновативни трендови у технологији хране и хране за животиње су један од начина да се испуне сви ови захтеви и овај свет учини бољим местом за живот“, нагласила је заменица покрајинског секретара Ракић.

Конгрес који се већ традиционално одржава сваке друге године, ове године је окупио близу 250 учесника из више од 20 земаља.

Области које ће у највећој мери бити заступљене су:  технологија и инжењерство хране и хране за животиње, функционална храна, исхрана и здравље, као и квалитет и безбедност хране.

Оваква окупљања имају за циљ да прикажу најновија научна сазнања, омогуће индивидуалну и институционалну међународну сарадњу, умрежавање у међународне токове технологије квалитета и безбедности хране; истовремено, представе нашу земљу и њену традицију.