ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЖЕНСКО ЛИЦЕ СПОРТА У ЗРЕЊАНИНУ“

„Женско лице спорта у Зрењанину“ назив је изложбе која је синоћ отворена у Салону Народног музеја Зрењанин. То је прва изложба у Србији која обрађује женске спортске успехе и резултате у једној средини. Уз фотографије знаменитих спортских хероина из нашег региона (од којих су многе биле на отварању), изложени су бројни трофеји, медаље, спортски реквизити и опрема који сведоче о времену у којем су живеле и бориле се у спортским аренама широм света.

Аутори поставке су Синиша Оњин, кустос-историчар и Стојанка Лекић, покрајинска посланица, бивша спортисткиња и дугогодишња спортска радница. Изложбу је отворила Мирослава Најдановски, наша прослављена пливачица и олимпијка, а сада чланица Олимпијског комитета Србије.

О достигнућима жена и њиховој улози у зрењанинском спорту и афирмацији физичке културе од средине 19. века па до данас говорили су, осим аутора, Јелена Гвозденац Мартинов, директорка Музеја, професор др Зоран Милошевић, рецензент и Симо Салапура помоћник градоначелника.

У својој рецензији професор Милошевић је нагласио да живећи у времену у коме је најгласнији говор о још „невиђеном“ и „визијама“ које пркосе стварном стању ствари, изложба неимара – чувара нашег сећања Стојанке Лекић и Синише Оњина о зрењанинским спортискињама, право је отрежњење „заборавним“ и ментална гимнастика из „сећања на будућност“.

„А да нам треба сећање, посебно у култури вежбања, јасно је сваком добронамерном људском бићу, које је бар једном осетило било који облик „скрајнутости“ по основу својих биолошких или социјалних својстава. Зрењанинска и шира „банатска“ јавност, врло рано је упознала благодети игре, физичког васпитања и „такмичење“ са другима и собом, зарад славе победника или властитог здравља и задовољства“, написао је професор Милошевић и додао да је у славу свих хероина Зрењанина, ова изложба само још један путоказ у друштву без дискриминације и трајан запис о универзалности људских права.

НАПОМЕНА: Слике су преузете са интернет портала Листа Зрењанин