OTVORENA IZLOŽBA ŠESTOG SVETSKOG BIJENALA STUDENTSKE FOTOGRAFIJE

Izložba Šestog svetskog bijenala studentske fotografije otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Tom prilikom prisutne je pozdravila zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Dušica Rakić, koja je istakla da je Sekretarijat po prvi put ove godine prepoznao potrebe Akademije umetnosti, kada je reč o istraživačkom radu.

„ Prvi put od kada postoji Sekretarijat, Akademija umetnosti dobila je priliku da konkuriše na projekte koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u polju umetnosti na teritoriji AP Vojvodine. Ove godine Sekretarijat je odobrio osam projekata, za čiju realizaciju je izdvojeno više od tri miliona dinara“, istakla je zamenica Rakić i dodala da zahvaljujući bijenalu Novi Sad svake druge godine postaje epicentar studentske fotografije i nudi uvid u aktuelni presek studentske produkcije na međunarodnom nivou.

Od svog početka 2004. godine, Svetsko bijenale studentske fotografije u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu preraslo je u važnu platformu za razmenu ideja, znanja i međunarodnih susreta stručnjaka iz oblasti. Danas, Bijenale važi za prvu manifestaciju u regionu koja se fokusira na postignuća domaćih i stranih studenata u oblasti fotografije sa različitih svetskih obrazovnih institucija na kojima se fotografija izučava.

Na ovogodišnjem konkursu, koji je bio otvoren za sve studente koji na svojim visokoškolskim institucijama imaju predmet „Fotografija“, prijavljeno je više od 300 učesnika iz celog sveta. Proces selekcije se odvija putem javnog takmičenja, koje okuplja radove studenata na jednom mestu i na taj način predstavlja presek pedagoških praksi, različitih umetničkih institucija širom svijeta, u formi grupne izložbe.

Važni delovi Bijenala su i prateći diskurzivni programi poput predavanja istaknutih fotografa i teoretičara umetnosti, panel diskusije i pregledi portfolija, koji podstiču učešće i interakciju između učesnika, akademika i posetilaca.