ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ШЕСТОГ СВЕТСКОГ БИЈЕНАЛА СТУДЕНТСКЕ ФОТОГРАФИЈЕ

Изложба Шестог светског бијенала студентске фотографије отворена је данас у Музеју савремене уметности Војводине. Том приликом присутне је поздравила заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић, која је истакла да је Секретаријат по први пут ове године препознао потребе Академије уметности, када је реч о истраживачком раду.

„ Први пут од када постоји Секретаријат, Академија уметности добила је прилику да конкурише на пројекте који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности на територији АП Војводине. Ове године Секретаријат је одобрио осам пројеката, за чију реализацију је издвојено више од три милиона динара“, истакла је заменица Ракић и додала да захваљујући бијеналу Нови Сад сваке друге године постаје епицентар студентске фотографије и нуди увид у актуелни пресек студентске продукције на међународном нивоу.

Од свог почетка 2004. године, Светско бијенале студентске фотографије у организацији Академије уметности у Новом Саду прерасло је у важну платформу за размену идеја, знања и међународних сусрета стручњака из области. Данас, Бијенале важи за прву манифестацију у региону која се фокусира на постигнућа домаћих и страних студената у области фотографије са различитих светских образовних институција на којима се фотографија изучава.

На овогодишњем конкурсу, који је био отворен за све студенте који на својим високошколским институцијама имају предмет „Фотографија“, пријављено је више од 300 учесника из целог света. Процес селекције се одвија путем јавног такмичења, које окупља радове студената на једном месту и на тај начин представља пресек педагошких пракси, различитих уметничких институција широм свијета, у форми групне изложбе.

Важни делови Бијенала су и пратећи дискурзивни програми попут предавања истакнутих фотографа и теоретичара уметности, панел дискусије и прегледи портфолија, који подстичу учешће и интеракцију између учесника, академика и посетилаца.