OTVORENA IZLOŽBA O NOVOSADSKIM ADVOKATIMA

U Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu, sinoć je otvorena  izložba „Advokat“. Otvaranju izložbe prisustvovale su zamenica i pomoćnica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Dušica Rakić i Nela Milišić.

Reč je o  šezdesetogodišnjem radu stare škole novosadskih advokata u drugoj polovini 20. veka, predstavljenih kroz profesionalnu priču čuvenih advokatskih imena, kao što su: Mita Gojković, Stevan Rončević i Tomislav Milić.

Za istraživanje porodične profesije važna je tradicija, a autorka izložbe i direktorka Istorijskog muzeja Srbije, Dušica Bojić kaže da se u tom smislu porodica Gojković posebno ističe.

„Mi u ovom slučaju imamo 60 godina i obeležavamo 60 godina postojanja jedne kancelarije. Sa oca i majke, preko dece, Dragana i Maje do Draganovog sina Srđana“, kaže Dušica Bojić i dodaje da je ovo priča o geneologiji jedne plemenite profesije uokvirene u pričama novosadskih advokata.

Ova izložba, kako kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, postavlja pitanje kako je nekada izgledala advokatura i koliko je danas bavljenje tom profesijom drugačije.

„Ovo je priča o advokaturi bez mobilnih telefona, kompjutera, već razgovora i ličnih kontakata sa strankama kao pojedinačnim advokatskim slučajevima i životnim sudbinama“, kaže ona.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski kaže da advokati poput Gojkovića, Rončevića i Milića treba da budu uzor mlađim kolegama i novim generacijama advokata.

„Istovremeno smo svesni da smo za mogućnost da se danas bavimo ovom samostalnom i uglednom profesijom zahvalni pre svega onima, koji su nas u prošlosti predstavljali na najbolji mogući način“, ističe Beljanski.

Studenti prava, advokati i svi oni koje zanima istorija te profesije, u izložbi će moći da uživaju do prvog decembra.