ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОМЧИЛО ТАПАВИЦА И МАТИЦА СРПСКА“

У Свечаном фоајеу Матице српске у Новом Саду данас је отворена изложба „Момчило Тапавица и Матица српска”. На отварању изложбе говорио је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност који је том приликом истакао да је велико задовољство говорити о Момчилу Тапавици, јер на тај начин чувамо културу сећања како оне различите, атипичне међу нама никада не бисмо изгубили.

„Момчило Тапавица је био атипичан архитекта који је између осталог пројектовао зграду Матице српске и спортиста који је освојио бронзану медаљу, а до краја живота није „сазнао“ да је освојио медаљу на првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. године. Многи су то у Олимпијском комитету заборавили, али ми у Новом Саду нисмо. Захвалан сам Граду Новом Саду и свим одборницима који су усвојили одлуку о постављању спомен-бисте која обележава ову знамениту личност“, нагласио је секретар Милошевић и додао да је Покрајинска влада ту да помогне, као много пута до сада.

„Колико год Момчило Тапавица био различит од свих оних с почетка 20. века, заправо је и те како потребан у култури српског народа, али и свих других којима је био близак у Мађарској, Црној Гори, Мароку, Италији. Он је неко ко је својим радом, а можда и својеглавошћу, обележио то време“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима проф. др Драгана Станића, председника Матице српске изложба претходи откривању спомен – бисте Момчило Тапавица, која је заказана у четвртак 27. фебруара 2020. на простору испред Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду.

Изложба је подељена у четири дела, од којих прва чини однос Тапавице и Матице српске, друга његова спортска делатност, трећа архитектонско-грађевински арангажман Момчила Тапавице у Новом Саду у региону и последњи део представљају експонати, тј. литература Матице српске о животу и делу Момчила Тапавице.

На изложби су говорили: Донка Станчић, историчарка уметности, аутор решења споменика који је изабран као најбоље идејно решење Лука Кулић и Огњен Карановић, архивиста.