ОТВОРЕНА 8. МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНЖЕЊЕРСТВУ И ТЕХНОЛОГИЈИ – ИЦЕТ – 2017. У СКУПШТИНИ АП ВОЈВОДИНИ

У Великој сали Скупштине АП Војводине данас је отворена Осма ПСУ-УНС Међународна конференција о инжењерству и технологији (ИЦЕТ – 2017). Конференцију је отворио потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Дамир Зобеница.

Конференција се одржава од 8. до 10. јуна, у организацији Инжењерског факултета из Хат Џаија са Тајланда и Факултета техничких наука из Новог Сада.

Тим поводом подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Светлана Михић, поздрављајући учеснике Конференције нагласила је да се стратегија развоја Србије огледа пре свега у развоју технологије и инжењерства.

„Данас ИТ сектор доноси приход у буџет Новог Сада више од било које индустријске гране. Нови Сад постаје главни град ИТ сектора у Србији, управо због чињенице да је већина, тачније више од три и по хиљаде људи, запослено у овом сектору“, рекла је Михић и додала да је сигурна да ће након завршетка ове конференције бити препозната добра стратешка решења за даљи развој и инвестиције у Србији.

Међународна конференција ПСУ-УНС представља једну од кључних активности у сарадњи Универзитета из Новог Сада и „Prince of Songkla University“ из Хат Џаија са Тајланда. Ову сарадњу покренуо је Факултет техничких наука 2002. године  у области инжењерских наука, а већ наредне 2003. године, одржана је прва ПСУ-УНС ИЦЕТ конференција. До сада је одржано седам оваквих конференција наизменично на Тајланду и у Србији, односно, у Новом Саду. На њима су представљени врхунски резултати истраживања са оба универзитета, али и са других партнерских институција из Азије, Америке и Европе. Поред зборника радова са сваке конференције, као изузетан резултат представља публиковање најквалитетнијих радова у специјалном броју истакнутог међународног часописа „Thermal Science“. Потребно је истаћи да је сарадња са универзитетом са Тајланда најтрајнија, најплоднија и најсвеобухватнија од свих које има Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука. Поред редовног одржавања ове конференције, сваке године долази до размене студената, наставаног особља, а значајан је и рад на заједничким истраживањима. На овогодишњем скупу присуствоваће делегација универзитета са Тајланда која броји 13 чланова заједно са 13 студената који су тренутно на размени на Факултету техничких наука.